Inspiratieblog 12: Van chronos naar kairos

ingevoerd op 23-9-2013

Inspiratieblog 12: Van chronos naar kairos

Jean-Louis Servan Schreiber schrijft in “The Art of Time” over tijd: “Het verschil met andere hulpmiddelen is dat deze niet gekocht, gestolen, opgeslagen, opgespaard, gemaakt, vermenigvuldigd of gemodificeerd kan worden. Je kunt er alleen gebruik van maken. En als je dat niet doet, gaat het toch voorbij. Hij is wel de kostbaarste van alle, want hij is de enige die niet aangevuld kan worden…We denken veel meer na over het uitgeven van ons geld, dat weer aangevuld kan worden, dan over onze tijd, die onvervangbaar is. “

We staan er vaak niet bij stil maar onze tijd is het allerbelangrijkste wat er is. Zonder onze tijd kunnen we niet leven, werken, relaties opbouwen, gelukkig zijn, waarde leveren, geld verdienen. Er wordt veel aandacht aan het management van geld. Hoe je het verstandig beheert en hoe je het het kan vermeerderen. Echter zonder tijd kunnen we ook met ons geld niet omgaan.

Tijdmanagement is daarom veel belangrijker dan geldmanagement. Het bijzondere van het tijdmanagement is, zoals Servan-Schreiber al opmerkte is dat we er niet onze voorraad tijd mee kunnen vergroten. Het verkeerd managen van de tijd op een dag betekent niet dat er ineens maar 23 uur in die dag van ons waren, of dat we er een uur bij hebben kunnen creeren. We hebben net zoveel tijd als iedereen. Ook President Obama heeft net als iedereen precies 24 uur per dag tot zijn beschikking voor zijn taken en daarvan moet hij ook nog een aantal uren slapen. Geen seconde meer.

Wat is dan goed tijdmanagement? Het tradiitonele antwoord is: Het goed managen van de verdeling van onze taken over de tijd die ons ter beschikking staat. We kennen inmiddels wel alle goede adviezen: Stel je prioriteiten op, let op je tijdverslinders zoals zaken uitstellen of moeten zoeken naar dingen die niet goed zijn opgeborgen, werk met een todo lijstje, Allemaal goede en vaak voor de hand liggende adviezen die voor sommigen werken en voor andere niet. We proberen daarmee meer controle te krijgen over onze voortsnellende tijd. In feite hebben we dus totaal geen grip op die tijd. Het enige wat we dan kunnen is onze keuzes wat we in die tijd gaan doen anders maken. Goed timemanagement is dan dat je binnen de beschikbare tijd je gekozen taken kan afkrijgen.

Er is ook een ander antwoord op wat goed tijdmanagement is. Het antwoord ligt in een onderscheid die de Grieken al hebben gemaakt tussen Chronos en Kairos.

Chronos is de tijd van de seconde. Altijd voortgaand, en ons vaak opzwepend. “Duurde de dag maar 36 uur dan kon ik meer doen.”

Kairos heeft te maken met de tijd waarin iets gebeurt. Bijvoorbeeld een tijd waarin je werkt, of een tijd waarin je ontspanning neemt, een tijd waarin je zaait en een tijd waarin je oogst. Het is dus tijd gekoppeld aan een betekenisvolle activiteit. Het is tijd met kwaliteit. En niet alleen voor de tijd die we nu beleven, maar ook voor de tijd die nog gaat komen. Onze toekomst krijgt kwaliteit, het wordt Kairos tijd, omdat we ons visualiseren wat voor goede dingen we dan zullen realiseren. Het nu en de toekomst gaat dan bestaat uit een reeks van kansrijker momenten.

Het bijzondere is als we van chronos momenten kairos momenten maken, we de tijd ook anders gaan beleven. We kennen allemaal de situaties waarin we met zo’n genoeglijke activiteit bezig zijn, dat het lijkt of de tijd helemaal niet meer bestaat. Voor we het weten zijn we er al drie uur mee bezig. In het kairos moment bevrijden we ons van de drukkende tijd. Het is de tijd waarin we onze levenstijd intensief en zinvol ervaren.

Tip:
Goed timemanagement is daarom ook te zien als een goede balans vinden tussen je chronos tijd en de kairos tijd. het zoveel mogelijk kairosmomenten willen scheppen waarin we de kwaliteit van het leven, van ons levenstijd, intensief ervaren.
Bepaal eens de drie belangrijkste dingen die er in je leven zijn. Vraag je dan af hoeveel tijd je aan elk van deze dingen besteedt, per dag, per week, per maand.

© Jeff Gaspersz, 2013

Jeff Gaspersz is hoogleraar (Nyenrode Business Universiteit) en spreker op het gebied van innovatie en business creativiteit ( www.jeffgaspersz.nl (http://www.jeffgaspersz.nl) )

Regelmatig zulke blogs met nieuwe ideeën ontvangen? U kunt zich aanmelden via: www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) (en u ontvangt alvast een gratis eBook van circa 100 pagina’s volop met ideeën voor een creatiever team)
chronos naar kairos chronos naar kairos