Gastblog Jack Wijnhamer: Een eenvoudige oefening voor ontspanning en balans

Inspiratieblog nr. 14

We leven in een tijd waar velen zich door de grote drukte of door veranderingen, gespannen voelen. Wanneer we ons gespannen voelen komt dat vooral tot uiting in het ademgebied, in het gebied van buik-maagstreek, het zonnevlechtgebied, het middenruggebied en de schouders. Pijn, spanningen en blokkades worden dan in meer of mindere mate goed voelbaar op deze plekken.

Met de volgende eenvoudige oefening (zie plaatje hierboven) kunt u snel de spanning doen afnemen en uw balans hervinden.

Al staande in een goede spreidstand worden de beide handen met de vingers in elkaar gestrengeld, op het achterhoofd geplaatst. Met de beide handen wordt het gebied van de achterhoofdsknobbels en het achterhoofdskuiltje bedekt en we halen bij voorkeur adem met de buik. Lukt de buikademhaling niet, haal dan adem op een voor u meest prettige wijze.

Door middel van het plaatsen van de beide handen aan het achterhoofdgebied wordt het hoofdgebied meer gebalanceerd. Daarnaast ontstaat er door middel van de uitvoeringshouding ruimte voor lengte- en breedterekking in het bovenlichaamsgebied. Dit bevordert een diepere ademhaling en de hierboven genoemde lichaamsgebieden worden ontlast.

Oefeningsduur: Ongeveer 3-5 minuten. Wordt de oefening in
lighouding uitgevoerd, dan kunt u dit het beste 5 minuten doen.

Informatie over de gastblogger:
Jack Wijnhamer heeft ruim 40 jaar ervaring met het ondersteunen van mensen met yoga- en meditatieoefeningen. Recent publiceerde hij zijn derde boek: Meer levensenergie door ontspanning, Een dagelijkse gids met praktische oefeningen (http://www.boekenbestellen.nl/boek/meer-levensenergie-door-ontspanning/7284) (Uitgeverij Idea Seeding Books, 2013)
Een boek met met eenvoudige en effectieve oefeningen voor meer balans en energie, zoals de bovenstaande oefeningen.

Eerdere boeken van Jack Wijnhamer verschenen bij uitgeverij Het Spectrum en bij Uitgeverij Van Brug (http://www.uitgeverijvanbrug.nl/boeken/1/76/Ongewenste_kinderloosheid/Eenvoudig_&_doeltreffend_mediteren.html)

Foto: © Jack Wijnhamer

ontspanningsoefening ontspanningsoefening