De creatieve kracht van verwondering

Creativiteitsblog nr. 5

In een groot Nederlands bedrijf loofde men jaarlijks een prijs uit aan die managers en hun teams die de meest waardevolle ideeën voor verbetering en vernieuwing indienden.

Verschillende keren werd de prijs door een bepaalde districtsmanager in de wacht gesleept. Die manager kreeg een baan in een ander district en voorspelde dat hij nu met dat andere district de prijs ging winnen. En dat gebeurde.

Dus besloot het bedrijf hem voor het personeelsblad te interviewen. Uit het gesprek kwam naar voren dat deze leidinggevende zich vaak verwonderde over het vertrouwde. Legde men hem uit hoe een bepaald proces al jaren op dezelfde manier gebeurt, dan vroeg hij: ”waarom doen we het werk eigenlijk op deze manier? Kan het niet anders?” Deze verwondering om het vanzelfsprekende, bood ideeën voor een geheel andere aanpak.

Als je al jaren gewend bent aan een bepaalde wijze van werken, dan is het moeilijk om te bedenken hoe het ook geheel anders kan. Het loont dan om vragen te stellen die een verwondering uitdrukken, zoals: waarom doen jullie het eigenlijk zo? Wat zou er toch gebeuren als we dit eens geheel anders gingen doen?

Door de vragen te stellen die bij wijze van spreken een kind zou stellen, zet je je eigen denken en dat van anderen op een ander spoor en daag je je creativiteit uit.

Verwonderen is geen techniek. Het is een manier om in het leven te staan en om het gewone juist bijzonder te vinden!

TIP:
Wanneer er net een nieuwe medewerker op de afdeling is aangesteld, besef dan dat die persoon nog een frisse blik heeft. Vraag hem of haar gedurende de eerste drie maanden wekelijks wat opvalt. Waarover verwonder jij je? Wat doen we hier heel anders dan bij je vorige werkgever of op je vorige afdelingen? Oogst de kansen die nieuwe collega’s meebrengen. Na enige tijd hebben ze zich aangepast aan de cultuur en de gewoontes en zijn ze hun onbevangen blik kwijtgeraakt.

© Jeff Gaspersz, 2014

Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden via en ontvangt u tevens gratis mijn eBook Je Hok Uit! (http://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-29768/pagina/boeken_-_innovatie_-_je_hok_uit.html). Dit boek (circa 100 pagina’s) staat boordevol praktische tips om een team meer creatiekracht te geven. U kunt bij elke willekeurig hoofdstuk beginnen te lezen.
verwondering / iStockphoto verwondering / iStockphoto