Top-10 tips voor jonge professionals - Ben Elsinga

Loopbaanblog nr. 2

Gastblog door Ben Elsinga: Top-10 tips voor jonge professionals


Tip een: Lach naar jezelf
Lachen naar mijzelf betekent voor mijzelf dat ik tevreden ben met mijn leven en de wijze waarop ik het leven tot nu toe heb geleefd. Het geeft mij de juiste grondhouding waardoor ik beter ben opgewassen tegen ook de vervelende dingen uit het leven.

Tip twee: Toon je eerlijkheid en je professionele integriteit
Mijn uitgangspunt is dat ik mijzelf op ieder moment van de dag recht in de spiegel moet kunnenaankijken. Werken vanuit mijn eigen integriteit en authenticiteit kost heel weinig energie zolang ik niet de pretentie koester om mijzelf anders voor te doen dan wie ik werkelijk ben.

Tip drie: Stel doelen ter ondersteuning van je levensgeluk
Er zijn twee boeken waar ik mijzelf graag door heb laten inspireren, namelijk het boekje “Dromen, durven, doen” van Ben Tiggelaar en “The art of happiness” geschreven door Howard Cutler op basis van een aantal interviews met de Dalai Lama. De Dalai Lama zegt o.a. dat je alleen gelukkig kan worden indien je hier dagelijks heel gedisciplineerd naar streeft. Het combineren van de recepten uit deze boeken heeft in ieder geval mijzelf geholpen om plezier en resultaten in mij werk te combineren met een voor mijn gezonde privé – werk balans.

Tip vier: Leer van je ervaringen uit het verleden
Ik leer alleen nieuwe vaardigheden op te bouwen door het te doen. Het motto is hierbij “Fail faster to learn faster”. Het klinkt wellicht vreemd maar juist door vaker fouten te maken leer je sneller. Door dagelijks aan het begin van de dag een moment voor mijzelf in te lassen heb ik dagelijks de innerlijke rust om acties van dagen terug te evalueren en te waarderen ten aanzien van het behaalde effect. Ik leef in het nu en probeer hierbij voor 80% vooruit te kijken en tegelijk 20% naar het verleden.

Tip vijf: Denk en handel tegelijk
Je hebt mensen die een voorkeur hebben voor denken (die praten graag over het werk) en je hebt mensen die het prettig vinden om de handen uit de mouwen te steken, de zogenaamde doeners. Wat mij de afgelopen jaren is opgevallen is dat de mensen met de meeste invloed juist die mensen zijn die het denken en doen op een hele slimme wijze weten te combineren. Dus bouw de brug terwijl je er overheen loopt.

Tip zes: Leer terwijl je bezig bent
Zie kritiek niet als een persoonlijke aanval maar als een nieuwe uitdaging en een gelegenheid om het zelf beter te doen. Zelf heb ik ook moeten leren dat iedere stap weer een nieuw leermoment oplevert en dat het belangrijk is om feedback, “tegengas” en alternatieve ideeën minimaal zo goed kunnen zijn als mijn eigen ideeën. Zo was ik zelf stellig van plan om al mijn 450 goudvissen te gaan beschrijven totdat iemand mij met een beter idee verraste door alleen de ingrediënten van goudvissen te beschrijven.

Tip zeven: Lach naar de rest van de wereld
Wat mij opvalt, is dat als ik naar mijn collega’s lach, ik bijna direct een lach terug mag ontvangen (hoe depressief zij zich ook wellicht op dat moment mogen voelen). Lachen werkt drempelverlagend en het helpt mij om mij open te stellen voor anderen, juist omdat anderen zich op dat moment open stellen voor mijzelf. Vraag mij niet waarom, het werkt gewoon zo. Een lach opent deuren en harten en helpt om constructief, zonder negatieve emoties te observeren.

Tip acht: Benut de kracht van je eigen sociale netwerk
Het is mogelijk om in zeven stappen iedereen op aarde te bereiken via persoonlijke en zakelijke relaties tussen mensen. Zelf ben ik continue voor mijn sociale netwerk aan het werk, wat betekent dat mijn sociale netwerk ook continue voor mij aan het werk is op basis van het principe van de wederkerigheid. Netwerken is een werkwoord en in mijn beleving kunnen jonge getalenteerde professionals dit niet vroeg genoeg in hun leven leren. Ik heb het hier niet over simpel aan te leren trucjes die je op een training leert en een paar keer op de ander uitprobeert. Het gaat hier om een jarenlange toewijding om de medemens vooruit te willen helpen.

Tip negen: Werken is samenwerken
Afgezien van een paar momenten per dag dat ik mijzelf volledig terugtrek doe ik eigenlijk bijna niets meer alleen. Werken is voor mij synoniem aan samenwerken. Gelukkig helpt de techniek en “het nieuwe werken” hierbij. Waarbij ik op ieder moment van de dag mij kan laten ondersteunen door gelijkgezinden of mensen die vanuit de wereld van passie en verleiding het leuk vinden om belangeloos aan activiteiten mee te werken. Zolang deze activiteiten maar voldoende energie opleveren en zingeving hebben.

Tip tien: Bouw constant aan je professionele profiel
Ik heb het hier over twee zaken. Namelijk het opbouwen van mijn professionele identiteit en het uitdragen hiervan. De professionele identiteit bouw ik op door te werken aan mijn vakmatige EN met (inter)persoonlijke vaardigheden. Mijn professionele profiel bouw ik op door dagelijks mijn “kop boven het maaiveld” uit te steken. Gelukkig hebben we sociale media en door deze middelen op een gepaste wijze te hanteren kan een professioneel profiel gaandeweg ontstaan

Opmerking: De bovenstaande succesfactoren zijn toe te passen op het individuele en het collectieve niveau. Daarnaast verbinden de laatste succesfactoren het individu met het collectief en ook het collectief met de context waarin het collectief existeert.

© Ben Elsinga, 2016  

Ben Elsinga is auteur van onder meer het boek: De Jonge Professional (https://www.bol.com/nl/p/professional-series-1-de-jonge-professional/9200000036607518/). In dit boek biedt hij jonge professionals hulpmiddelen voor richting en groei. 

Photocredit: Pixabay

man-1079245 man-1079245