Reflectievragen voor innovatie- deel 1 – Jeff Gaspersz

ingevoerd op 29-08-2016

Vragen zetten ons denken in beweging. Vragen laten ons nieuwe perspectieven en kansen ontdekken. Hier vindt u naar thema gerangschikt, de eerste blog, met vragen rond innovatie die u kunnen helpen te reflecteren.

In mijn werken met ondernemingen rond innovatie heb ik gemerkt dat de beantwoording van deze vragen vaak inspireren tot nieuwe kansrijke acties.

 

Rol topmanagement

Indien u topmanager bent in een organisatie dan zijn er drie kerntaken bij het versterken van de innovatiekracht van de organisatie: focussen (wat zijn onze innovatiedoelen?),  motiveren (wat kunnen medewerkers daaraan bijdragen?)

en support bieden (hoe kunnen we daarbij helpen?).

Vindt u dat elk van de deze drie kerntaken even goed door door het directieteam worden vervuld? Zo nee, op welk vlak vindt u dat er een kans ligt voor verbetering? Wat is het belangrijkste wat u kunt doen om deze verbetering te realiseren?

 

Innovatieprocessen

Welke maatregelen zijn er momenteel in uw organisatie genomen om innovatie te regisseren? Bent u daar tevreden over? Vindt u het belangrijk dat innovatieactiviteiten een centrale coöordinatie hebben? Zo ja, wat zijn daarvoor de belangrijkste argumenten? Zo nee, hoe moet de organisatie hierbij dan tot een afstemming tussen projecten komen?

 

Leren van successen

Als u kijkt u naar de laatste twee succesvolle innovaties in uw organisatie, wat waren daarvan de belangrijkste factoren voor een succesvolle realisatie?

 

Innovatienetwerken

Wat zijn de meest kansrijke netwerken waar uw organisatie momenteel in opereert? Wat is uw strategie om de kansen die dit netwerk biedt ook te kunnen grijpen en te realiseren?

 

Sociale innovatie:

Hoe staat het met de sociale innovatie in uw organisatie? Staat het op de agenda? Zo ja, wat zijn dan de belangrijkste doelen? Hoe ziet u de relatie tussen sociale innovatie en innovatie? Zijn er in uw organisatie reeds successen geboekt op het vlak van sociale innovatie? Zo ja, weten alle medewerkers van deze successen? Wat is van deze successen geleerd over het realiseren van sociale innovaties?

 

Vieren van innovaties

Gaat u voor uw eigen organisatie na: wanneer was de laatste keer dat u een innovatiesucces heeft gevierd in uw organisatie? Waaruit bestond die viering? Heeft de viering volgens u een motiverend effect gehad op de medewerkers? Wat zou voor het volgende innovatiesucces een volstrekt andere wijze van vieren zijn?

 

© Jeff Gaspersz, 2016

Prof.dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie en business creativiteit verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij spreker, adviseur en uitgever 

( www.ideaseedingbooks.com (http://www.ideaseedingbooks.com) )

question-1422582_1280 question-1422582_1280