Ga doen wat je écht belangrijk vindt!

Judith Grimbergen en Nick van Dam

Word de beste versie van jezelf : Ga doen wat je echt belangrijk vindt ! 


Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.
- Steve Jobs’ Stanford Commencement Address, 2005


Onder meer deze toespraak inspireerde ons tot het schrijven van dit boek. Steve Jobs vertelt hier een aantal verhalen uit zijn leven, verhalen waaruit belangrijke lessen te trekken zijn. Ons leven is vaak zo hectisch. Daardoor nemen we nauwelijks tijd om te reflecteren. Wat denken, voelen en willen we eigenlijk? Vaak schuurt die gedachte als je iets ingrijpends meemaakt. Een relatiebreuk, ontslag, burn-out of ziekte bijvoorbeeld. Wat je als vanzelfsprekend zag, verandert dan drastisch. Je moet noodgedwongen je leven opnieuw inrichten en aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. 

Het raamwerk in dit boek helpt daarbij. Stap voor stap nemen we je mee in het veranderproces. We stellen je fundamentele vragen en roepen je uiteindelijk op om actie te ondernemen. Zolang je bewust en weloverwogen beslissingen neemt én je hart en intuïtie volgt, zolang je weet wie je bent en bovendien je mogelijkheden en beperkingen ziet, maak je de kloof tussen het leven dat je leidt en het leven dat je  zou willen leiden kleiner. Met meer aandacht daarvoor en met grotere oplettendheid begrijp je jezelf beter. We dagen je uit: leer jezelf beter kennen. Word wie jij wilt zijn.

Het raamwerk bestaat uit 5 praktijken ofwel navigatietools (manieren van doen) genoemd en 10 mindsets (denkbeelden en aannames). Deze helpen je om keuzes te maken – zowel de grote keuzes in het leven als de kleine dagelijkse beslissingen – op zo’n manier dat je je beter voelt en dat je minder stress ervaart.

Daarnaast besteden we aandacht aan waardevolle inzichten uit de positieve psychologie en de filosofie, met nadruk op levenskunst. Het helpt je om het leven niet louter en alleen áán te kunnen maar om bovendien een zinvol leven te leven. Een leven waarin het geestelijk, lichamelijk en sociaal goed met je gaat. Bij onze aanpak gaat het zowel om wat je doet – thuis, op het werk, in relaties, op alle levensgebieden – als om hoe je het doet. Het gaat over de manier waarop je de weg bewandelt die je leven heet. De weg is het doel, zoals de wijsgeer Confucius (551-479 voor Christus) al zei.

Waarom heb je een set navigatietools en mindsets nodig om te leven op de manier die jij belangrijk vindt? Gebeurt dat niet intuïtief al? Denk maar eens na over het volgende. De wereld waarin wij ons als individuen en organisaties bevinden, verandert continu, is onzeker en complex. Daardoor wordt het steeds moeilijker om plannen te maken voor op (langere) termijn, en die dan ook nog eens uit te werken. Vaak wordt in dit verband de VUCA World-methode gebruikt, geïntroduceerd door het US Army War College. VUCA staat voor:
•    Volatile (snel veranderend)
•    Uncertain (onzeker)
•    Complex 
•    Ambiguous (vaag, dubbelzinnig)
In een VUCA World moet je wel op zoek gaan naar nieuwe antwoorden. Het is in zo’n dynamische omgeving belangrijk om je te richten op dingen die je zelf kunt beïnvloeden. 

Het boek “Ga doen wat je echt belangrijk vindt!’ helpt je verder om om te gaan met al die prioriteiten, uitdagingen, keuzes, stress situaties en leert je beslissingen te nemen die voor jou het beste zijn. Met behulp van op onderzoek gebaseerde methoden, praktische oefeningen, voorbeelden en verhalen van mensen leer je:
•    te bepalen wat voor jou het belangrijkst is, en dat tot je fundament te maken
•    op jou toegesneden oefeningen te ontwikkelen die je mentale, emotionele, fysieke en spirituele welzijn vergroten
•    te zijn wie jij zelf wilt zijn, en niet diegene die anderen vinden dat je zou moeten zijn
•    gebruik te maken van de kracht van mensen uit je netwerk, vrienden, collega’s en familieleden
•    keuzes te maken (alledaagse en grote keuzes) die je helpen te leven op een manier die jou het meeste voldoening en welzijn schenkt

Dit boek maakt je bewuster van deze uitdagingen en biedt je de vaardigheden om de informatiestroom het hoofd te bieden zonder opgebrand te raken. Het stelt je in staat om een stap achteruit te doen en een bedachtzame waarnemer en auteur van je eigen leven te worden, op basis van wat voor jou belangrijk is – in plaats van je te laten opzwepen in reactie op de overprikkeling in onze wereld. Het  boek is geen dogma, evenmin een wondermiddel – we hebben niet alle antwoorden bij de kwesties die we bespreken. Wij geloven dat jij de aangewezen persoon bent om te bepalen wat voor soort leven je wilt leven en hoe je dat wilt doe.

Steun de Stichting  e-Learning for Kids (http://www.e-learningforkids.org/) met de aanschaf van dit boek. ‘Ga doen wat je écht belangrijk vindt!’ is online verkrijgbaar via managementboek.nl (http://www.managementboek.nl/e-book/9789462762282/ga-doen-wat-je-echt-belangrijk-vindt-e-book-nick-van-dam)

Alle royalty’s worden gedoneerd aan de Stichting e-Learning for Kids die lagere school kinderen wereldwijd helpt met gratis digitaal onderwijs.


Prof. dr. Nick van Dam
Nick van Dam wordt gedreven door één passie: het ontwikkelen van mensen. Hij is adviseur, coach, schrijver, spreker, docent, workshopleider en onderzoeker op het gebied van (corporate) leren en ontwikkelen, duurzaam organiseren en leiderschapsontwikkeling.

Hij is een partner, Global Chief Learning Officer en adviseur Human Capital bij McKinsey & Company. Daarnaast is hij als hoogleraar verbonden aan zowel Nyenrode Business Universiteit als The University of Pennsylvania.

 

Drs. Judith Grimbergen

Judith Grimbergen wordt gedreven door één grote passie: het leven mooier maken. Dit belicht zij vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken: vanuit de kunst, filosofie, positieve psychologie, onderwijs, ontwikkeling van mensen, en design. Zij laat zich vooral inspireren door haar omgeving.

Judith heeft ruime ervaring als docent in het (kunst)onderwijs (onder andere Jan des Bouvrie Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, IE University in Madrid) en musea (Kröller Müller Museum, Delaware Art Museum, Wilmington, Philadelphia Museum of Art, Brandywine River Museum, Chadds Ford). 

Het proces_ en mindsets_GA DOEN Het proces_ en mindsets_GA DOEN
Ga_ doen_wat-je_echt_belangrijk_vindt Ga_ doen_wat-je_echt_belangrijk_vindt