Kanstip voor de maand juni 2009

ingevoerd op 2-6-2009

Hou een “autocreatieve” sessie.
De file is voor velen een dagelijks terugkerend fenomeen. Ergert u zich nu een keer niet aan de file maar zie het als een kans om nieuwe ideeën te verzinnen. Ideeën opschrijven gaat wat moeilijk met de handen aan het stuur, dus u hebt een memorecorder nodig.

Zet een memorecorder aan en leg die zo neer dat u verstaanbaar bent, ook als u het apparaat niet in handen heeft. Vele memorecorders hebben hiervoor een conferencestand waardoor we niet in de microfoon hoeven te spreken, om een goede opnamekwaliteit te krijgen.

Stel uzelf de vraag met het probleem waarover u nieuwe oplossingen wilt bedenken. Spreek nu de gedachten die in je opkomen over het onderwerp verstaanbaar uit. Het doet er niet toe of ze relevant lijken. U laat alleen maar de gedachten wat ronddwalen over het onderwerp. Beschouw ze ook nog niet als ideeën. U bent alleen hardop aan het denken. Dat is heel anders dan wanneer het alleen in uw hoofd plaatsvindt, waar vaak gedachten heen en weer flitsen.

Door gedachten hardop uit te spreken, brengen we ze ook tot rust. Het is immers erg moeilijk om een gedachte uit te spreken en tegelijkertijd allerlei andere gedachten te hebben. Zo vormt elke uitgesproken gedachte weer een rustige impuls voor een nieuwe gedachte die u dan ook meteen weer uitspreekt. U bent er nu ook zeker van dat wanneer er een gouden gedachte opduikt de memorecorder het braaf zal registreren.
Wanneer er zo’n waardevolle gedachte in u opkomt en u die uitspreekt, complimenteert u zichzelf door hardop zoiets te zeggen als: “Dat is een mooie gedachte. Daar wil ik er meer van.” Vindt u dit vreemd, om uzelf te complimenteren voor een gouden gedachte? Ga dan eens na hoe vaak we onszelf innerlijk bekritiseren. Het compliment is ook een signaal voor ons onderbewustzijn om verder te zoeken.

U zou er ook mee kunnen experimenteren om tijdens deze autocreatieve sessie zacht uw lievelingsmuziek op de achtergrond te draaien. Wellicht vloeien de creatieve gedachten hierdoor nog rijker.