Eindelijk de perfecte coach gevonden!

Inspiratieblog

Eindelijk de perfecte coach gevonden!

U heeft ze vast in uw netwerk. Managers en professionals met een eigen coach. De coach biedt ons een luisterend oor en geeft adviezen hoe we uitdagingen en dilemma’s moeten aanpakken. Met wisselend succes. Een leidinggevende vertelde mij dat ze gestopt was met haar coach. Ging het om reflectie over werk en loopbaan, dan kon ze er redelijk goed met haar coach over praten. Echter veel van waar ze in haar werk tegenop liep, had te maken met eerdere levenservaringen, die ze niet met haar coach wilde delen. Ze voelde zich daarvoor te weinig vertrouwd met hem. Uiteindelijk was ze toch gewoon een van zijn klanten.

In het ideale geval vinden we wel een coach met wie we zo’n vertrouwdheid opbouwen dat we al onze zwaktes en twijfels willen blootgeven. Een coach die ons helpt in onze persoonlijke zoektocht en die we een blik gunnen in onze diepere zielenroerselen. Echter, waar vinden we die?

Mijn voorstel is niet meer verder te zoeken, want u heeft de perfecte coach al gevonden. Is altijd beschikbaar en kent u als geen ander. Eindelijk iemand waar u zonder schroom al uw vragen aan kunt voorleggen.

Die coach is in onszelf. We kunnen met zelfcoaching bereiken wat geen ander voor ons kan doen. Zelfcoaching in werk en leven ontstaat wanneer we onszelf geregeld vragen stellen en de tijd nemen die ook te beantwoorden. Een goede vraag zet ons denken in beweging en laat ons anders kijken naar ervaringen. Een vriend van mij is reeds over de tachtig en beschikt nog steeds over een ongekende geestelijke vitaliteit. Hij blijft zich verder ontwikkelen en volgt de ene na de andere workshop. Ik vroeg hem wat het geheim is van zijn levenskracht. Hij vertelde mij dat hij gedurende een groot deel van zijn leven, elke avond twee vragen beantwoordt in een apart notitieboekje. Zijn twee vragen zijn: ‘Wat heb ik vandaag geleerd?’ en ‘Wat ga ik morgen beter doen?’

Wanneer we elke avond ons afvragen wat we vandaag hebben geleerd, gaat onze dag er anders uitzien. De lunch met een nieuwe collega, het bezoek aan een klant of zelfs een saaie vergadering: we bekijken het bewust of onbewust vanuit een leerperspectief. Met deze dagelijkse coachingsvraag ontdekken we ook meer kansen om te leren en te groeien. Het is alsof we ons een innerlijke opdracht hebben gegeven te zoeken naar deze kansen. Dan zien we ze ook. Het is als na het kopen van een andere auto. Ineens zien we op de snelweg auto’s van hetzelfde merk, type en kleur rijden. Die reden er altijd al, alleen merken we ze nu pas op. Waar we ons op focussen nemen we ook meer in ons leven waar.

Hierin schuilt de kracht van zelfcoachingsvragen. Door onszelf vragen te stellen, brengen we in de zoektocht naar antwoorden innerlijke veranderingen teweeg, zoals de wijze van kijken naar ons werk. Die innerlijke verschuivingen kunnen leiden tot nieuwe betekenisvolle keuzes en acties.

Prachtige vragen voor zelfcoaching zijn: Wat heeft mij energie gegeven? Waarvan heb ik genoten? Waar was ik trots op? Wie heb ik ontmoet en wat heb ik van deze personen geleerd? Wat waren ideeën die ik heb gekregen en wat wil ermee gaan doen? Hoe heeft wat ik heb verricht bijgedragen aan mijn persoonlijke doelen (ook al was dat wellicht een kleine bijdrage)? Wat waren momenten waar ik vooral mijn intuïtie heb gebruikt? Wat waren voorvallen of gesprekken die bij mij (sterke) emoties hebben losgemaakt?

Onderzoekers van de universiteit van Texas ontdekten dat mensen die e-mails schreven over hun emoties zich gezonder voelden dan mensen die daar niet over schreven. Velen van ons zijn immers goed getraind in het luisteren naar wat ons verstand ons brengt. Wanneer we echter ook leren luisteren naar wat onze emoties en onze intuïtie ons brengen, kan dat geweldig helpen bij ons kansen en keuzes. Via zelfcoaching kunnen we dat luistervermogen versterken.

Het is belangrijk onze eigen vragen te vinden die betekenisvol zijn en die ons verder helpen.

Het meest waardevol zijn vragen die we dagelijks kunnen laten terugkomen. Zelfcoaching vraagt om enige discipline. De discipline om dagelijks een afspraak met jezelf te maken en tien minuten te nemen om een aantal betekenisvolle vragen te beantwoorden. Het zouden weleens de belangrijkste afspraken kunnen zijn in ons leven!

© Jeff Gaspersz, 2019

Jeff Gaspersz is hoogleraar (Nyenrode Business Universiteit) en spreker op het gebied van innovatie en business creativiteit
 

coach coach