Hoe we nieuwe ideeën kunnen krijgen

Neurowetenschapper Gregory Berns schrijft in zijn boek Iconoclast, a neuroscientist reveals how to think differently (http://www.amazon.com/Iconoclast-Neuroscientist-Reveals-Think-Differently-ebook/dp/B004OEILHC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1389017579&sr=8-1&keywords=berns+iconoclast): Om anders te denken en nieuwe kansen te kunnen ontdekken moet je je brein permanent voeden met nieuwe kennis, nieuwe activiteiten, nieuwe ervaringen.

Waardevolle ideeën ontstaan vaak wanneer we nieuwe indrukken krijgen. Veel mensen hebben de ervaring dat ze tijdens vakanties op hun goede ideeën kwamen. Een nieuw idee is vaak een inzicht dat ontstaat doordat we twee zaken, die ogenschijnlijk niet met elkaar verband houden, ineens wel verbinden. Daarom is het ook buitengewoon kansrijk om in een organisatie seminars voor medewerkers te organiseren waar sprekers uit uiteenlopende disciplines hun visies, ervaringen en passies delen met het publiek. Het resultaat daarvan is vaak een nieuwe kansrijke combinatie van inzichten. Een inspirerend voorbeeld van zulke bijeenkomsten is Talks at Google. (http://www.google.com/talks/)

We kunnen onszelf bewust voorzien van nieuwe indrukken door bijvoorbeeld een expositie te bezoeken die ons weinig interesseert, of een aantal tijdschriften te lezen die eigenlijk onze belangstelling niet hebben. Of een keer gaan lunchen met een collega, of iemand uit het netwerk die je zelden of nooit echt heb gesproken. U doorbreekt uw vertrouwde keuzes en patronen en kan komen tot nieuwe inspiratie.

TIP: Organiseer een dialoogdiner
Een boeiende manier om kansrijke ontmoetingen te creëren is wat ik het dialoogdiner noem. U spreekt af met iemand uit uw netwerk dat hij of zij twee personen uitnodigt voor zo’n diner en zelf nodigt u ook twee personen uit. Van de zes personen rondom de dinertafel kennen verschillende mensen elkaar dus niet. Een intrigerende vraag voor die avond kan dan zijn: wat inspireert ons momenteel in werk en leven? Ik heb vaak zulke dialoogdiners georganiseerd en je krijgt er heel veel energie van. Het gesprek zal zorgen voor de verrijking van uw eigen perspectieven en ideeën met die van vijf andere mensen.

© Jeff Gaspersz, 2017
 

New Thinking New Thinking