Tips voor een gelukkig nieuwjaar

Inspiratieblog nr. 13

We wensen elkaar een gelukkig nieuw jaar toe. Wat kunnen we doen om van 2014 een jaar te maken met een grote kans dat onze plannen en voornemens gaan lukken? De Britse psycholoog Richard Wiseman deed onderzoek onder 5000 mensen die elk een belangrijke ambities trachten te realiseren, zoals op het vlak van gezondheid, relaties en de carrière.

Slechts 10% slaagde er in hun doel te bereiken. Boeiend is dan de vraag, welke gewoonten en technieken deze succesvolle groep toepasten bij hun realisatie? Wiseman vond de volgende vier technieken waarover hij schreef in zijn boek “59 seconds”:

• Ze gebruikten een planning met subdoelen op weg naar het doel. Dat nam de angst weg dat het doel nooit zou worden bereikt. Ze beloonden zichzelf wanneer een subdoel was bereikt.
• Ze communiceerden met de omgeving dat ze een belangrijk doel aan het realiseren waren. De omgeving oefent dan een soort publieke controle op de voortgang uit (“Hoe ver ben je ermee?) en biedt mogelijk support in moeilijke tijden.
• Ze herinnerden zich er vaak aan hoe mooi het zou zijn als het bereikte resultaat er eenmaal was. Dat vergt verbeeldingskracht om het te bereiken resultaat al te visualiseren, nog voor het er is.
• Ze reflecteerden over hun realisatieproces door erover te schrijven: Wat is reeds bereikt? Wat zijn de volgende stappen?

Wiseman geeft ons nuttige, op onderzoek gebaseerde adviezen. Toch is het belangrijk om methoden te vinden die voor onszelf effectief zijn. Of na te gaan wat in het verleden wel of niet geholpen heeft. Dat hoeven niet de tips van Wiseman te zijn.

Zo is het inzicht dat je je doelen aan de omgeving moet communiceren niet altijd effectief. Ikzelf ervaar dat ik dat soms beter niet kan doen. Als ik een boek schrijf en ik vertel dat aan iedereen, dan hinder ik mij aan de mensen die steeds weer willen weten hoever ik er al mee ben. Die vragen ontmoedigen mij meer dan dat ze mij aanmoedigen. Sommige doelen bereik je eerder als je ze voor jezelf houdt.

Echter de grote waarde van Wiseman’s inzichten vind ik vooral liggen in het aangetoonde belang van het afwisselen van actie en reflectie. Juist in de reflectieve adempauzes hervinden wij onze moed en energie. Kunnen wij eventueel de koers corrigeren en nemen tijd ons te verheugen op het komende resultaat. Die momenten zijn geen tijdsverlies, maar we bereiken er juist ons doel sneller mee. Ik wens u een creërend 2014 toe met vele mooie adempauzes!

© Jeff Gaspersz, 2013
Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens een gratis eBook met tips voor een creatiever team.

2014 2014