De vraag als geschenk

Kansdenkblog nr. 4

Vragen zetten ons denken in beweging. Ze zijn een expressie van nieuwsgierigheid. Het is deze nieuwsgierigheid die ervoor zorgt dat we ontdekken en verder blijven zoeken. De meest productieve geesten zijn zonder uitzondering zoekers. Zo’n mens is Paul de Blot, mijn collega, hoogleraar spiritualiteit in business, die recent met pensioen ging op 90 jarige (!) leeftijd.

Paul experimenteert steeds weer met het leven. Hij start, ongehinderd door leeftijd, keer op keer nieuwe voor hem betekenisvolle activiteiten op.
Hij heeft op zijn 80ste een doctorsgraad behaalt, daarna een reeks boeken en artikelen geschreven, vele cursussen gevolgd zoals een clownsopleiding, vlieglessen, zanglessen en leiderschapstrainingen. Steeds weer ontwikkelt Paul zich verder.

Ik vroeg Paul: Hoe komt het nu dat jij steeds weer nieuwe mogelijkheid ziet en ze ook realiseert? Paul gaf aan dat het komt omdat hij gedurende een groot deel van zijn leven zichzelf elke dag twee vragen stelde. Die vragen houden hem scherp, alert en creatief. De antwoorden op de twee vragen schrijft hij aan het einde van de dag op in een boekje en hij heeft inmiddels een reeks van die boekjes met antwoorden volgeschreven. Zijn eerste dagelijkse vraag is: Wat heb ik vandaag geleerd? Zijn tweede vraag is: Wat ga ik morgen beter doen?

Toen begreep ik zijn geheim. Paul wil een leven leiden waarin hij tot aan zijn laatste adem toe, blijft leren, verkennen en ontdekken. Wanneer hij zich aan het einde van elke dag steeds weer de vraag stelt: Wat heb ik vandaag geleerd?, focust hij zijn waarneming op leren en die kansen komen in beeld. Zijn tweede vraag trekt kansen tot stapsgewijze verbetering aan. Ik ben Paul dankbaar voor het geschenk van deze vragen.

TIP: Wat zijn 2 betekenisvolle vragen die u uzelf aan het eind van de dag of een week zou willen stellen?

Dit artikel is ingekorte versie van mijn artikel “De vraag als geschenk” dat is verschenen in het Liber Amicorum ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Paul de Blot op Business Universiteit Nyenrode.

© Jeff Gaspersz, 2013
Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens een gratis eBook met tips voor een creatiever team.

Foto: iStockPhoto (http://www.istockphoto.com/)



 

Questions Questions