Verwonderen als een kind

In een artikel in het Financiële Dagblad zegt Dick Bruna” “ik ben nooit ouder dan vier geworden. Dat moet ook wel wil je dit werk doen.” . Het is een mooie uitspraak van een man die met zijn creatie Nijntje veel heeft betekend voor generaties van kinderen. Wat Bruna feitelijk aangeeft is dat hij vanuit een kinderlijke blik de wereld in kan kijken. Hij heeft het kind in zich behouden.

Die kinderlijke blik is in eerste instantie een blik vol verwondering. Voor jonge kinderen is nog zoveel nieuw. Hun favoriete vragen zijn de “wat” en “waarom” vragen. Wat is een schaduw? Waarom beweegt een schaduw mee?

We kunnen veel leren van deze verwonderde blik van kinderen. Om het leven niet als te vanzelfsprekend te ervaren. Om het bijzondere in het gewone te zien.

Kunnen we ons nog verwonderen elke keer als we de sterren zien? Ik kijk naar de sterren en de aanblik is mij zo gewoon. Want ik heb ze vaak gezien. Heel anders zou het zijn als eens in de vijf jaar de sterrennacht zich aan ons zou tonen. De kranten zouden het aankondigen en we zouden naar buiten gaan in spannende afwachting, net als nu bij een zonsverduistering. Zou er echter ook elke dag even een zonsverduistering zijn, dan is ook dat fenomeen niet meer zo spannend.

Wanneer we dus aan de dingen gewoon raken, dan gaat de spanning eraf. Tenzij we die kinderlijke blik houden. Dan blijven we ons verwonderen over het gewone, over het wonder van het leven.

TIP:
Kijkt eens op internet naar een foto van de werkomgeving bij een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld: Google. Wat direct opvalt is de speelse, kleurrijke inrichting. Kinderen zouden zich er direct thuis voelen. Er is zelf een glijbaan om naar een verdieping lager te komen. Google wekt het innerlijk onbevangen kind bij haar medewerkers. Speelde je vroeger graag met Lego, of met een trein. Waarom zou u niet op uw bureau een lego bouwwerkje plaatsen of een wagon van een modeltrein. Kijk wat deze objecten die u dan dagelijks ziet, u voor gevoel geven.

© Jeff Gaspersz, 2017
Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens een gratis eBook met tips voor een creatiever team.

Foto: iStockphoto (http://www.istockphoto.com/)

 

verwondering verwondering

Reacties
Reactie: (Rob Adank)
26-12-2018, 08:26
Een boeiende column en mooie reactie, Jan. Elke kind dient eigenlijk creatief en onbevangen te blijven. Helaas worden kinderen en teveel volwassenen vaak geconditioneerd en -geprogrammeerd. Vanuit verwondering zou elk mens, een leven lang, innovatief en krachtig, in een rijker en energieker leven kunnen staan.

Reactie: (jan van egmond)
3-12-2018, 10:05
Ik merk als het kind in mij zich kan verwonderen, ze zich ook gemakkelijker laat leiden in relatie met anderen. Mijn nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd en kijk ik met goede bedoelingen naar die ander, die zich aan mij voordoet. Er is dan veel te beleven.