Pas op voor de kloofdenker!

Kansdenkblog nr. 5

Herken het kloofdenken
U kent ze vast wel. We hebben ze allemaal in onze omgeving van vrienden, kennissen of familie: De kloofdenkers. Wanneer je je plannen met ze deelt, wijzen je graag op de gevaren, onzekerheden en risico’s die ermee gepaard gaan. Kloofdenkers trachten je ervan te overtuigen dat het beter is geen beslissing te nemen en in ieder geval niet nu.

Kloofdenkers willen alles graag bij het oude houden, want zij zien overal brede kloven tussen het nu en wat zou kunnen zijn. Voor ‘je eigen bestwil’ wijzen ze je graag op deze moeilijkheden. Sommige kloofdenker projecteren zo hun eigen angsten en onzekerheden of worden er onrustig van als mensen in hun omgeving ondernemend zijn. (wat ze ten diepste zelf willen zijn, maar niet durven).

De innerlijke kloofdenker
De kloofdenker is de verleider van de kansdenker. We hebben echter de vrije keuze om ons wat van de kloofdenker aan te trekken of hun boodschappen direct via het andere oor weer te laten ontsnappen. Kloofdenkers hoeven overigens geen andere personen te zijn. De grote kloofdenker kan in onszelf zitten. Het is het stemmetje dat, zonder dat we het willen, voortdurend opduikt en aangeeft waarom we in de kloof gaan vallen. Waarom het zal mislukken. Voed vooral deze innerlijke kloofdenker niet. Geef deze gedachten geen aandacht, want dan groeien ze.

Laten we dan in gedachten houden dat we als kansdenker bruggenbouwers zijn. We ontkennen de kloven niet. We trachten echter met onze kennis en creativiteit de kloven te overbruggen en kansen en ambities te realiseren. We laten daarmee de kloofdenkers achter ons. We proberen het. Kansdenken is in essentie “Kan”-denken.

TIP:
Tracht waarnemer te zijn van je gesprekken: Praat ik hier als een kansdenker of kloofdenker? Is mijn gesprekspartner bezig met kansdenken of kloofdenken? Wanneer je bij jezelf of bij de ander kloofdenken waarneemt, kun je gericht het gesprek of de gedachten een andere wending geven

© Jeff Gaspersz, 2013
Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens een gratis eBook met tips voor een creatiever team.

Foto: iStockphoto (http://www.istockphoto.com/)

 

Bridge Bridge