Wees een kansziener en kansvoeler

Inspiratieblog nr. 19

Wees niet alleen een kansdenker, maar ook een kanshoorder, een kansziener, een kansvoeler. Gebruik deze kwaliteiten vooral ook in combinatie met elkaar. Wanneer je zoveel mogelijk zintuigen gecombineerd gebruikt, verbreed je je waarneming en kun je zaken vanuit meer invalshoeken bekijken.

Charles Handy heeft in zijn boek The New Alchemists 27 uitzonderlijke personen geïnterviewd die erin zijn geslaagd om vanuit hun verbeeldingskracht waardevolle kansen in het leven te benutten. Hij komt tot de conclusie dat deze personen een soort ‘derde oog’ hebben ontwikkeld. Een extra zintuig om zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken en daarmee uit de eigen denkkaders te treden. In Handy’s uitgebreide interviews is hij ook tot de conclusie gekomen dat deze mensen openstaan voor hun eigen gevoelens en emoties.

Je gebruikt natuurlijk onbewust vele zintuigen al vaak tegelijkertijd. Bijvoorbeeld bij het eten, waarbij je geur, smaak en kleur laat meewegen in je beleving. Het combineren van zintuigen is echter ook verder te trainen. En sommigen hebben een sterke aanleg om in hun waarneming zintuigen met elkaar te combineren en te vermengen. Dit verschijnsel wordt Synesthesie (http://nl.wikipedia.org/wiki/synesthesie_(zintuig)) genoemd.

Oefeningen:
- Wanneer je een muziekstuk hoort, tracht het dan te benoemen met een kleur. Klinkt het geel, blauw of wellicht rood?
- Wanneer je een bepaalde geur opsnuift, bedenk dan een kleur bij de geur.
- Sluit je ogen en probeer alles te registreren wat binnenkomt aan geluiden, geuren, gevoelens en gedachten.

- Breng je laatste vakantie in herinnering en loop nog eens op deze bestemming rond. Tracht die omgeving weer met alle zintuigen waar te nemen. Hoe geurt het? Wat zijn de kleuren die je ziet? Hoe voelt het er te lopen?

- Tracht in een van de gesprekken die je op je werk voert bewust geen aantekeningen te maken. Dat biedt de mogelijkheid om extra goed op te letten op de stem van je gesprekspartner (het ritme, de toon, de pauzes), de expressie op het gezicht, de houding van het lichaam, je eigen gevoelens die de woorden oproepen, de gedachten die in je hoofd voorbijtrekken. Maak er een totaalwaarneming van. Evalueer hoe anders dit is dan wanneer je aantekeningen maakt tijdens een gesprek. Denk je dat je totaalwaarneming van invloed is geweest op de kwaliteit van het gesprek?

- Denk zittend na over iets spannends dat je in de nabije toekomst gaat ondernemen of ervaren. Neem je gedachten, gevoelens en sensaties in je lichaam waar. Ga nu een kwartier wandelen en denk opnieuw na over wat je gaat ondernemen of ervaren. Zijn er verschillen in je gedachten, gevoelens en sensaties waar te nemen met toen je er zittend over nadacht?

- Wanneer je plots een idee krijgt, wat voel je in je lichaam? Grote ideeën zijn soms fysiek te voelen. Toen J.K. Rowling haar idee over het Harry Potter verhaal kreeg in een trein van Manchester naar London zei ze achteraf erover: ”I have never felt such a physical sensation from an idea before.”

© Jeff Gaspersz, 2014

Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden via en ontvangt u tevens gratis mijn eBook Je Hok Uit! (http://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-29768/pagina/boeken_-_innovatie_-_je_hok_uit.html). Dit boek (circa 100 pagina’s) staat boordevol praktische tips om een team meer creatiekracht te geven. U kunt bij elke willekeurig hoofdstuk beginnen te lezen.
Kansziener en Kansvoeler / Photo iStock Kansziener en Kansvoeler / Photo iStock