Gebruik de kracht van woorden

inspiratieblog 20

De woorden die je gebruikt om iets aan iemand te vertellen, vertel je ook aan jezelf. Wanneer je dus aan iemand uitlegt hoe veel problemen je nog moet overwinnen, kan het zijn dat, al pratend, de moed je verder in de schoenen zakt.

De woorden die we uitspreken bevestigen dus telkens weer de werkelijkheid zoals we ons die voorstellen. Woorden komen voort uit ons denken en als we ze uitspreken hebben ze weer invloed op ons denken.

Daarom hebben woorden zo’n kracht. Een kracht om ons boven onszelf te verheffen. Denk maar eens aan de befaamde ”I have a dream”- speech (https://www.youtube.com/watch?v=3vDWWy4CMhE) van Martin Luther King, de leider van de Amerikaanse mensenrechten beweging, die hij in 1963 uitsprak tijdens een demonstratie. Je kunt bij deze woorden over een vreedzame toekomst waarschijnlijk nu nog de kracht voelen.

Woorden kunnen ook een neerdrukkende kracht hebben op anderen. Ik ken personen die wanneer ik met ze spreek, mijn energie wegtrekken, alleen al door de woorden die ze gebruiken. Ze beginnen ermee dat het wel interessant is wat ik voorstel, maar…, maar…, maar. Wanneer je hun taal zou analyseren, dan komen woorden als probleem, knelpunt, lastig, moeilijk en risico veelvuldig voor.

Natuurlijk let je daar niet zo op in een conversatie, maar na het gesprek merk je dat je energie gedaald is. Je denken is geblokkeerd. Soms weet je niet eens waarom. Vaak komt het door de woorden, die positiviteit of negativiteit kunnen uitstralen.

We moeten onze woorden dus zorgvuldig kiezen, vanuit ons eigen belang en vanuit het belang van anderen. Jouw, onbewust gekozen, woorden kunnen een grote invloed hebben op het denken en voelen van de ander tijdens het gesprek maar ook erna, als de nasmaak van de conversatie.

Ook in ons woordgebruik zijn we echter gewoontedieren. Weet je van jezelf wat voor stemming je woorden doorgaans bij jezelf en bij anderen oproepen? Experimenteer er eens mee.

Oefening:
Maak als voorbereiding op een gesprek een lijstje met tien woorden die een positieve, krachtige uitstraling hebben, zoals: kans, mogelijkheid, uitdaging, overwinnen, kracht, sterkte, ontwikkeling, groei, energie en volharding.

Leg dat lijstje tijdens je gesprek ergens, niet direct zichtbaar voor je gesprekspartner, neer. Tracht die woorden in het gesprek veelvuldig te gebruiken. Wat voel je bij het gebruik van deze woorden? Wat merk je aan je eigen energieniveau en dat van je gesprekspartner? Hoe kun je gewoontetaal wijzigen en je een nieuw vocabulaire aanleren?

© Jeff Gaspersz, 2014

Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden via en ontvangt u tevens gratis mijn eBook Je Hok Uit! (http://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-29768/pagina/boeken_-_innovatie_-_je_hok_uit.html). Dit boek (circa 100 pagina’s) staat boordevol praktische tips om een team meer creatiekracht te geven. U kunt bij elke willekeurig hoofdstuk beginnen te lezen.
Kracht van woorden / iStock Photo Kracht van woorden / iStock Photo