Anders gaan kijken met een verhaal

Creativiteitsblog nr. 4

Mensen hebben elkaar altijd verhalen verteld. Een verhaal verandert en groeit tijdens het doorvertellen. Het vertellen van een verhaal is daarom een uitdaging voor je creativiteit. Je kunt een verhaal zo vertellen dat het je luisteraar boeit, ontspant of aan het denken zet. Sommige verhalen bieden je een andere kijk op belangrijke zaken in het leven.

Hieronder vind je twee van zulke verhalen. Ze nodigen uit anders te kijken of bevatten verrassende perspectiefwendingen.

De hulpvaardige bioloog
Een jonge bioloog onderzocht de verpopping van rupsen. Op een gegeven moment nam hij waar hoe een vlinder zich moeizaam uit de cocon trachtte te werken. De bioloog dacht de vlinder te kunnen helpen door voorzichtig een snee in de cocon te zetten. De vlinder zou zich dan gemakkelijker naar buiten kunnen werken. Toen de vlinder eenmaal buiten was bleek hij niet te kunnen vliegen. Zijn vleugels waren onvoldoende gesterkt doordat hij zich niet op eigen kracht had hoeven loswringen uit de cocon.

Het heeft wel zin
Een oude man loopt langs het strand en komt langs een gedeelte waar duizenden zeesterren zijn aangespoeld. Hij ziet een jonge vrouw de zeesterren stuk voor stuk oppakken en terugwerpen in de zee. De man zegt: ‘Waarom doe je dat? Het is zinloos, er zijn te veel om te redden.’ De vrouw antwoordt: ‘Het heeft in ieder geval wel zin voor deze zeester,’ en werpt de zeester terug in de zee.

Vraag: Wat doen deze verhalen met je? Kun je ze toepassen op je eigen activiteiten?
Hoe laten ze je anders kijken? In welke situaties zouden deze verhalen kunnen helpen?

Tip: Maak een eigen verzameling van zulke verhalen. Leer enkele verhalen uit je hoofd en vertel ze in de situaties waar zo’n verhaal een nieuw licht kan brengen.

© Jeff Gaspersz, 2014

Wilt u meer van deze blogs lezen. Via www.kansdenken.nl (http://www.kansdenken.nl) kunt u zich aanmelden via en ontvangt u tevens gratis mijn eBook Je Hok Uit! (http://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-29768/pagina/boeken_-_innovatie_-_je_hok_uit.html). Dit boek (circa 100 pagina’s) staat boordevol praktische tips om een team meer creatiekracht te geven. U kunt bij elke willekeurig hoofdstuk beginnen te lezen.


Verhaal / Photo iStock Verhaal / Photo iStock