interview met Jeff Gaspersz: De doorbraak komt altijd door verandering van perspectief

ingevoerd op 3-6-2014

Interview door Adri van der Kemp met Jeff Gaspersz voor het Loopbaanmagazine van de BHP Groep (http://www.bhp.nl/)

‘De doorbraak komt altijd door verandering van perspectief’

Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij spreker, trainer en coach op het gebied van innovatiemanagement en business creativiteit en heeft hij diverse boeken geschreven over innovatie, creativiteit en innovatiegericht human resource management. Adri van der Kemp sprak met hem.

Creatiekracht is een soort kernwoord van je boodschap.
Jeff: “Ja. En waarom? Omdat ik denk dat het leven bedoeld is om te creëren. Klein of groot. Op het moment dat je niet meer in staat bent om te creëren, dan denk ik dat je iets van je potentieel mist. Ik denk dat mensen die in een burn-out terecht zijn gekomen geen oplossingen meer kunnen creëren voor tegenkrachten in hun leven. Creëren is ook een wending aan je loopbaan geven, zodat er evenwicht ontstaat tussen behoefte en aanbod. Je bent aan het creëren als je zoekt naar een werk-privé balans, of een netwerk dat inspireert. Ik denk dat we creatiekracht nodig hebben juist op het moment dat we onze doelen ambitieus stellen.”

Hoe vertaal je dat naar het nu? We zitten in crises. Voor veel mensen is het alleen overleven?

Jeff: “Er is een uitspraak die zegt: de noodzaak is de moeder van de uitvinding. De noodzaak maakt dat je patronen gaat doorbreken, dat je dingen van een andere kant kunt gaan bekijken. Op het moment dat je niet over die competentie beschikt, dan denk ik dat je overweldigd kunt worden. Dat zie je in organisaties. Aan de ene kant verwacht de organisatie steeds meer van haar mensen. Er is een grotere prestatiedruk, men verwacht dat de mensen in alle veranderingen meegaan. Dan kom je op een heel moeilijk punt. In zijn diepste zijn wil de mens bij een groep horen. Maar als hij loyaal is aan een groep verwacht hij ook de groep aan hem loyaal is. En dat is dus vaak niet zo.”
Sommige mensen kunnen daar niet mee om gaan. Dan vertaalt de externe onzekerheid zich in innerlijke onzekerheid. Wie niet meer ‘gegrond’ is, en ankers heeft in het innerlijke, gaat schuiven.”

Lees het gehele interview op:
BHP Het Loopbaanmagazine (http://www.flipsnack.com/AF68DBD9E8C/fz190huh)
Change / iStockphoto Change / iStockphoto