Innovaties in management education - deel 2

Innovatieblog nr. 15

Kansen voor de persoonlijke leeromgeving

In de (nabije) toekomst van management en professional education zal het concept van de persoonlijke leeromgeving van centrale betekenis zijn. Een persoonlijke leeromgeving is de combinatie van leerervaringen, tools en netwerken die een persoon creëert om relevante kennis en inzichten te verwerven. Bij het tot stand brengen van een PLE (Personal Learning Environment) zal niet de universiteit of hogeschool  in de “lead” zijn maar de deelnemer zelf. De deelnemer is zelf primair verantwoordelijk voor het scheppen van de PLE die de de eigen leerbehoefte op dat moment vervult. De docent krijgt de rol van coach in deze zoektocht.

 

In de huidige onderwjissetting gaat echter het vaak nog steeds om overdracht van kennis- en inzichten door de docent eventueel gelardeerd met interactieve werkvormen. Onderwijsinstellingen veranderen traag in hun didactische aanpak. We zien echter al dat ondernemers eerder deze kansen zien en al PLE-gericht aanbod ontwikkelen. In een recent interview voor het blad Sprout heb ik hierop gewezen en heb voorbeelden ervan gegeven. 

Fragment uit het Eyeopener interview in Sprout, augustus 2015  ” Ook voor bedrijven die helpen een persoonlijke leeromgeving voor professionals op te zetten zijn er kansen, volgens de hoogleraar. “Denk bijvoorbeeld aan Projectcampus, een Nederlands bedrijf dat een aantrekkelijke leeromgeving aanbiedt. Nieuwe werknemers willen zelf de touwtjes in handen houden en zoeken platforms die hen daarbij helpen. Daarnaast kun je nog denken aan advies op maat, zoals een leersabattical.”

 

Lees het gehele artikel (http://www.jeffgaspersz.nl/dl-23740-1-53984/download/e-learning-artikel_sprout-jeff_gaspersz.pdf)

 

Lees ook mijn blog: Innovaties in Management Education - deel 1 (http://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3530721/nieuws/innovaties_in_management_education.html?page=1)

 

© tekst: Jeff Gaspersz, 2015

photo credit: Pixabay

 

Prof. dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Tevens is hij spreker en adviseur op het gebied van innovation management en business creativity.

Wilt u meer van zijn blogs over innovatie, creatviteit en inspiratie lezen? Via www.ideebrief.nl (http://www.ideebrief.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens zijn gratis eBook Je Hok Uit! (http://www.bol.com/nl/p/je-hok-uit/9200000018551072/) met praktische tips voor een creatiever team.

 

management-education management-education