Denk als een slak

Van personen die snel ‘inzicht’ hebben in een situatie, snel de situatie kunnen beoordelen en snel conclusies kunnen trekken, zegt men vaak dat het goede denkers zijn. De debater die flitsend en ad rem haar opponent van repliek dient, krijgt het meeste applaus. Dit is een volstrekt eenzijdige opvatting van wat goed denken is.

Goed denken kan ook het zich traag voortbewegende denken zijn. Eerst maar het probleem laten rusten, er nog een nacht over slapen, er nog wat met anderen over praten. Ondertussen werkt je brein gestaag door aan het probleem, ook al ben je je er wellicht niet van bewust.


Het is de denkstrategie van de wijze, die beseft dat er genoeg tijd is. Die ook beseft dat problemen zich soms ook zelf oplossen. Het is dus niet het uitstelgedrag, maar een bewuste keuze om nog wat met je gedachten te spelen, hier en daar wat denkbeelden met elkaar te verbinden. 

Er is een diep vertrouwen dat de juiste oplossing zich vanzelf aandient als we maar niet overhaast met conclusies komen. Het is de denk- en besluitvormingsstijl die haaks staat op onze snelle cultuur. Een cultuur waarin altijd tijdgebrek is, alles in verandering is en doelstellingen steeds hoger komen te liggen. Traag denken is een vorm van denken die velen tot de hoogste vorm van expressie bracht.

De componist Arvo Pärt ervaart ‘creatieve stiltes’ van jaren om daarna binnen korte tijd een nieuwe reeks composities te kunnen schrijven. De opgave is niet, wanneer je een snelle denker bent (en daar waarschijnlijk ook trots op bent) je te transformeren tot trage denker. De werkelijke kunst is dat je je denken kunt versnellen dan wel vertragen, wanneer je vindt dat de situatie daarom vraagt.

 

TIP:
Schrijf een uitdaging of kans die je momenteel bezighoudt op een velletje papier en plaats het zichtbaar in je agenda. Je kunt er ook een tekening, liefst in kleuren, van maken. Laat het verder rusten. Je zult het nu dagelijks even zien in je agenda. Bekijk het ook even vlak voor het naar bed gaan. Je brein werkt er intussen constant mee door, maar je forceert geen oplossingen. Schrijf wel de gedachten over oplossingen of acties die soms in je gedachten opflitsen, direct in een apart notitieblokje dat je altijd bij je hebt.

 

© Jeff Gaspersz, 2017

photo credit: Pixabay

 

Prof. dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Tevens is hij spreker en adviseur op het gebied van innovation management en business creativity.

Wilt u meer van zijn blogs over innovatie, creatviteit en inspiratie lezen? Via www.ideebrief.nl (http://www.ideebrief.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens zijn gratis eBook Je Hok Uit! (http://www.bol.com/nl/p/je-hok-uit/9200000018551072/) met praktische tips voor een creatiever team.

snail-160313_1280 snail-160313_1280

Reacties
Reactie: (Jonathan Caspar)
21-2-2018, 21:25
Ik heb nog nooit zo'n slecht stuk over denken gelezen zoals hier beschreven staat. Dit lijkt het niveau van een derde jaars HR student op HBO niveau. De uiteenzetting getuigt dat de opsteller totaal maar dan ook totaal niets van dergelijke processen begrijpt. Snelheid is gewoon snelheid door 'particles' en aanverwante zaken geïnitieerd en verwerkt. Zelfs denken wordt als 1 proces onder 1 noemer geplaats. De onbewuste processen hebben weinig te maken met de primair aangehaalde manier van denken te maken. Ook het tempo qua sneller en langzamer denken staat los daarvan. Dit is een typisch laagwaardig verhaal van een Nyenroder; een soort omhoog gevallen professor die her en der eens wat gelezen heeft en vanuit die status meent het kenniswonder op dit gebied uit te hangen. Ook andere financële boeren hebben de neiging dergelijke onzinnige verhalen op te hangen vanuit hun managementstatus e dito 'bijscholing'. Zonder ook maar enig benul waar ze het over hebben. Laat dat aan echte intelligente mensen over, beste Jeff. Succes.