Hoe gaan we om met onze belangrijkste relatie?

Hoe ga je om met je belangrijkste relatie?

 

Beschrijf de relatie

Wat is een van de belangrijkste relaties die je in dit leven hebt? Een relatie die letterlijk een levenlang duurt. Het is de relatie met je lichaam. Zie je lichaam als een eigen entiteit, een eigen persoonlijkheid, waar je al vanaf je geboorte, gerelateerd mee bent.  Je hebt een lichaam maar je bent niet je lichaam.

 

Beschrijf die lichaamsrelatie eens. Is het een harmonische relatie of zijn er verschillende conflicten, ruzies? Komt je lichaam weleens in opstand? Is het je trouw? Accepteer je je lichaam zoals het is of wil je het voortdurend veranderen?  Zijn er patronen in je leven waar je lichaam onder lijdt? Welke ontwikkeling is er in de afgelopen jaren geweest in de relatie tussen jou en je lichaam? Hoe goed ken je je lichaam? Weet je bijvoorbeeld hoe je lichaam op bepaalde voedigsmiddelen reageert? Welke voeding je lichaam ellende bezorgt?

 

En net als bij elke relatie is er sprake van geven en ontvangen en kun je je daarbij een balans voorstellen. Hoe is die balans momenteel? Je lichaam stelt je in staat te bewegen, geeft je de mogelijkheid door je zintuigen het mooie in het leven te ervaren, geeft je genot. Geef je je lichaam evenveel terug als je ervan krijgt? Besteed je voldoende aandacht aan je lichaam zoals persoonlijke verzorging, beweging, rust en ontspanning?Luister je wel voldoende naar je lichaam? Wat is één ding wat je eigenlijk je lichaam nog meer zou moeten geven, wil het nog beter functioneren? 

 

De creatieve kans 

In elke relatie weten we: we moeten er in investeren, eraan blijven werken omdat we willen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de relatie. Doe daarom de volgende oefening, wellicht de eerste keer in je leven: Schrijf in een aantal regels op hoe jij de ideale toekomstige relatie tussen jou en je lichaam ziet over 2 jaar? Beschrijf hoe je lichaam dan aanvoelt. Wat krijg je van je lichaam en wat geef je ervoor terug? Hoe gezond voel je je dan?

 

Wanneer je deze visie op je lichaamsrelatie hebt uitgeschreven, vraag jezelf dan af: Welke stappen kan ik nemen om dit te realiseren? Welke veranderingen in je leefgewoonten zijn dan nodig? Wat kan een eerste stap zijn om die verandering te realiseren? Schrijf dit onder je visie.

 

Draag dit blaadje met visie en actiestappen bij je in je agenda of portemonnee en lees het vaak. Het is jouw dieper “ja” tegen je lichaam waardoor je gemakkelijk “nee” kan zeggen tegen al die verleidingen, waarvan je weet dat ze niet goed zijn voor je lichaam. Hierdoor gaan we veel bewuster eten. We eten vanuit een keuze en niet vanuit de gewoonte om dat koekje bij de koffie altijd te nemen. 

 

© tekst: Jeff Gaspersz, 2017

photo credit: Pixabay

 

Prof. dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Tevens is hij spreker en adviseur op het gebied van innovation management en business creativity. Voor hem is innovatie niet alleen een manier van doen, maar vooral ook wijze van zijn, die zich kan manifesteren in organisaties, in ons werk en in ons persoonlijk leven. 

Wilt u meer van zijn blogs over innovatie, creatviteit en inspiratie lezen? Via www.ideebrief.nl (http://www.ideebrief.nl) kunt u zich aanmelden en u ontvangt tevens zijn gratis eBook Je Hok Uit! met praktische tips voor een creatiever team.

running-573762_1280 running-573762_1280