Benut de file voor creativiteit

Kansdenkblog nr. 10

Hou een ”autocreatieve” sessie.

De file is voor velen een dagelijks terugkerend fenomeen. Erger je nu een keer niet aan de file maar zie hem als een kans om nieuwe ideeën te verzinnen. Ideeën opschrijven gaat wat moeilijk met je handen aan het stuur, dus je hebt een memorecorder nodig. Zet je memorecorder aan en leg die zo neer dat je verstaanbaar bent, ook als je het apparaat niet in je handen hebt. Vele memorecorders hebben hiervoor een conferencestand waardoor je niet in de microfoon hoeft te spreken, om een goede opnamekwaliteit te krijgen.

Stel jezelf de vraag over het probleem waarover je nieuwe oplossingen wilt bedenken. Spreek nu de gedachten die in je opkomen over het onderwerp verstaanbaar uit. Het doet er niet toe of ze relevant lijken. Je laat alleen maar je gedachten wat ronddwalen over het onderwerp. Beschouw ze ook nog niet als ideeën. Je bent alleen hardop aan het denken. Dat is heel anders dan wanneer het alleen in je hoofd plaatsvindt, waar vaak gedachten heen en weer flitsen.

Door je gedachten hardop uit te spreken, breng je ze ook tot rust. Het is immers erg moeilijk om een gedachte uit te spreken en tegelijkertijd allerlei andere gedachten te hebben. Zo vormt elke uitgesproken gedachte weer een rustige impuls voor een nieuwe gedachte, die je dan ook meteen weer uitspreekt. Je bent er nu ook zeker van dat wanneer er een gouden gedachte opduikt de memorecorder het braaf zal registreren.

Wanneer er zo’n waardevolle gedachte in je opkomt en je die uitspreekt, complimenteer je jezelf door hardop zoiets te zeggen als: ‘Dat is een mooie gedachte. Daar wil ik er meer van.’  Vind je dit vreemd, om jezelf te complimenteren voor een gouden gedachte? Ga dan eens na hoe vaak je jezelf innerlijk bekritiseert. Het compliment is ook een signaal voor je onderbewustzijn om verder te zoeken.

Je zou er ook mee kunnen experimenteren om tijdens deze ”autocreatieve sessie” zacht je lievelingsmuziek op de achtergrond te draaien. Wellicht vloeien je creatieve gedachten hierdoor nog rijkelijker.

© Jeff Gaspersz, 2016

In de serie kansdenktips in de Ideebrieven verschijnen een reeks van krachtige en beproefde technieken om nieuwe kansen te ontdekken.

Photocredit: Pixabay

 

traffic-jam-688566 traffic-jam-688566