Wat is nu eigenlijk business spiritualiteit? - Paul de Blot

ingevoerd op 29-08-2016

Wat is nu eigenlijk Business Spiritualiteit? Het blijft een vraag waar velen nog mee worstelen. In het kort is dit het antwoord op de vraag hoe een organisatie, wat voor soort organisatie ook, in onze turbulente omgeving zich staande kan houden en kan groeien.

Met deze concrete vraag komt een manager bij me: wat moeten we doen? Mijn voor de hand liggende antwoord is dan de vraag: wat willen jullie? Waarop vaak een de reactie volgt: dat is precies ons probleem, dat we dat niet goed weten, want de situatie is onduidelijk en de veranderingen gaan zo snel dat we het niet meer weten. Hiervoor kan zelfs de beste handleiding geen oplossing bieden.

Daarop volgt mijn volgende vraag: wie zijn jullie dan? Wat is jullie kracht, wat is jullie zwakte, welke mogelijkheden zien jullie en waar zijn jullie toe geneigd? Dat is de vraag van naar de identiteit van een bedrijf, de diepste roeping die door de organisatiecultuur wordt gedragen. Dat antwoord is evenmin gemakkelijk te geven. Het vraagt een diepere bezinning op de kernwaarden van de organisatie. Deze zijn meestal wel te vinden bij de founders van het bedrijf, want die hebben de onderneming opgezet vanuit een diep ideaal, vanuit een grote deskundigheid en met een sterk team.

Deze grondinspiratie is de oerbron en de kracht van de organisatie geweest. Helaas is die bron in de loop van de geschiedenis vervuild geraakt, verstopt of verdroogd met als gevolg dat de innerlijke geestelijke kracht van het bedrijf verloren raakte. Het terugvinden en herstel van deze innerlijke kracht, daar gaat het om bij Business Spiritualiteit. Die bestaat uit deskundigheid om effectief te werk te gaan. Dat is winst maken, resultaten boeken en succesvol iets presteren. Deze deskundigheid komt enkel tot zijn recht in een sterk teamverband en bereikt iets groots vanuit een sterk idealisme en diepgaande spirituele kracht.

De samenhang van deze zakelijke deskundigheid, sterke teamgeest en diepe zijnsinspiratie is Business Spiritualiteit. Deze geldt zelfs ook voor het gezin als miniorganisatie want ook voor een gezin is geld nodig, een sterke teamgeest en een groot idealisme. Business Spiritualiteit gaat om goed zakendoen, zorgvuldig, gedisciplineerd en vanuit een diepeninspiratie. Dat eist investering en volharding.

 

em. prof. dr. Paul de Blot

Emeritus hoogleraar Business Spiritualiteit, Nyenrode Business Universiteit 

www.pauldeblot.nl (http://www.pauldeblot.nl)

 

Photocredit: Pixabay

growth-615750_1280 growth-615750_1280

Reacties
Reactie: (Philip de Vroe)
5-9-2016, 10:23
Een mooie samenvatting! Heb erg genoten van uw sessie "Business Spiritualiteit" op Nyenrode, dit artikel helpt om de hoofdpunten te herhalen en te verhelderen. Dank!