Aan het tijdsmanagement ontsnapt - Philip de Vroe

ingevoerd op 19-12-2016

Ontsnap uit je tijdsmanagementparadigma!

Tijd is geld!

We lachen als Nederlanders wel eens om deze “typisch Amerikaanse” uitspraak, maar eigenlijk verschilt onze blik op de tijd niet zo heel veel van de Amerikaanse. We zien de tijd als schaars en kostbaar, en besteden deze graag “nuttig”. Over de invulling van wat we dan als “nuttige tijdsbesteding” zien, verschillen we misschien van mening met de Amerikanen (zoveel mogelijk uren werken en daarmee zoveel mogelijk geld verdienen, versus een goede work-life balance), maar in beide culturen houden we van efficiëntie en effectiviteit.

Genieten van Stephen Covey

Boeken en cursussen over tijdmanagement zijn dan ook onverminderd populair in Amerika, Nederland en landen als Duitsland en Engeland, die dezelfde culturele blik op tijd hebben. We maken een lijst van dingen die we moeten doen, en werken hard om deze lijst zo snel mogelijk in volgorde van belangrijkheid af te werken. We genieten van citaten van Stephen Covey “Bij effectieve mensen bepaalt de agenda niet wat de prioriteiten zijn, maar hun prioriteiten bepalen de agenda” en Benjamin Franklin “Verloren tijd wordt nooit teruggevonden”.

De botsing van culturen

In het samenwerken met mensen uit andere culturen botsen we wel eens door onze blik op de tijd. Tijdens een vakantie in Italië kunnen nog wel ontspannen omgaan met en zelfs genieten van het meer fluïde karakter van de tijd, maar terug in onze werkrol irriteren we ons aan de Italiaan die, terwijl hij nog druk aan het bellen is, met een kop capucinno in de hand een half uur te laat binnenkomt voor een vergadering of training. De norse terechtwijzing door de Nederlander op wat in zijn ogen een voorbeeld is van “wangedrag”, valt dan weer slecht bij de Italiaan, die deze koele en afstandelijke reactie buitenproportioneel vindt.

Lineair of Multi Actief?

Hoe kunnen we meer inzicht krijgen in de uiteenlopende vertrekpunten voor wat men in verschillende culturen een “normale” omgang met tijd vindt?

Het model van interculturele communicatie dat door Richard Lewis is ontwikkeld, biedt een fascinerende blik in de culturele diversiteit rond het begrip “tijd”. Lewis deelt culturen in op een driehoek, waarbij sommige culturen een “puur” voorbeeld zijn van één van de drie hoekpunten, en andere culturen een mix tussen twee van de drie typen.

Nederland, Amerika, Duitsland en Engeland zijn in dit model voorbeelden van “lineair-actieve” culturen: koel, feitelijk en besluitvaardig, met een voorkeur voor actiegerichtheid en een sequentieel begrip van tijd en prioriteiten.
Mensen uit Italië, Spanje, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten zijn “multi-actief”: warm, emotioneel, spraakzaam en impulsief, met een voorkeur om meerdere activiteiten tegelijkertijd te ondernemen, waarbij de relatie tussen mensen, en de inhoud van activiteiten of gebeurtenissen, voorrang heeft boven een strak tijdsschema. Aziatische culturen zitten grotendeels in de “reactieve” of “cyclische” hoek: beleefdheid, luisteren en aanpassen zijn belangrijk, en de mens schikt zich naar het cyclische karakter van de tijd (dag en nacht, het wisselen der seizoenen, leven en dood).

Probeer eens de Italiaanse stijl

Het mooie van het model van Richard Lewis is dat het ons nieuwe perspectieven aanreikt, waarmee we ons kunnen realiseren dat we meer keuzes hebben dan de “standaard” reactie uit de cultuur waarin we geboren en opgegroeid zijn. Probeer eens om een week met een “Italiaanse stijl” te plannen: laat wat meer tijd ongepland rond een lunchafspraak, waardoor je tijdens deze ontmoeting alle tijd hebt om de relatie en het gespreksonderwerp voorrang te geven.

Of op z’n Thais?

Of je kunt een alternatieve blik op je takenlijst proberen. Onze lineair-actieve “culturele programmering” stelt voor om je taken op een lijst te zetten, en onmiddellijk te beginnen met het afwerken ervan in volgorde van belangrijkheid. Misschien geeft een “Thaise blik” naar je takenlijst je wel een heel ander inzicht: je kunt geruime tijd “rond je takenlijst heendraaien” en je oordeel over prioriteiten uitstellen, waarbij je constateert dat sommige taken bij elkaar horen en tot één geheel moeten worden samengevoegd, andere taken hun belang na enige reflectie blijken te verliezen, en er ondertussen een nieuwe taak van groter belang bijkomt die je met voorrang behandelt. Deze had je misschien gemist als je lineair was blijven denken, want “je was al zo druk, en had geen tijd om er nog iets bij te nemen”!

Variaties op een gouden advies

Wanneer je na je culturele uitstap weer terugkeert in het Nederlandse lineair-actieve tijdsmanagementparadigma, houd dan de volgende tip van Jeff Gaspersz (uit: “Nieuwe kansen voor zelfreflectie”) over het vergroten van productiviteit in gedachten: “Je kunt eindeloos veel boeken over tijdmanagement lezen en daar veel tijd mee kwijt zijn. In veel van die boeken vind je echter variaties op hetzelfde gouden advies: houd je gefocust op de taak die je af wilt krijgen en laat je niet afleiden door andere taken.”

 

Philip de Vroe maakt als “Finance Storyteller” strategie en finance toegankelijker en aangenamer ( www.devroe.org (http://www.devroe.org))

Leestip: Richard Lewis: When Cultures Collide (https://www.bol.com/nl/p/when-cultures-collide/1001004002076382/?suggestionType=suggestedsearch)

Kijktip: The Finance Storyteller: Time is Money (https://www.youtube.com/watch?v=MVyUvgdq6ug)

Kijktip: Philip de Vroe: The Finance Storyteller (https://www.youtube.com/TheFinanceStoryteller)

 

Photocredit: Pixabay

pocket-watch-598039_1920 pocket-watch-598039_1920