Een andere kijk op je loopbaan - Jeff Gaspersz

Een andere kijk op je loopbaan - Jeff Gaspersz
Je loopbaan is je creatieve uitdaging. Het is de manifestering van wat je
met je talenten doet en hoe je je talenten verder ontwikkelt.

Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Organisaties zorgen daar niet langer voor, hoewel sommige organisaties het personeel wel uitdagen om zich daarover uit te laten, bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk ontwikkelingsgesprek.

Dat betekent dat je je zeer goed bewust moet zijn van wat je wilt, wat je kunt en wat je reeds hebt gepresteerd. Hoe je kijkt naar je loopbaan kan van invloed zijn op de kansen die je ontdekt.

Zo suggereert het woord ‘loop’baan een beweging. Dat je van functie naar functie, van organisatie naar organisatie gaat. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook al zit je tien jaar in dezelfde functie, dan kan er toch groei zijn in je loopbaan, als de functie zelf maar in beweging is en je niet het gevoel hebt erin vast te zitten.  De kernvraag is dus: heb je tien jaar ervaring in deze functie of heb je alleen maar tien keer hetzelfde jaar ervaring?

Een andere benauwde kijk op een loopbaan is dat je een of andere loopbaanladder in een organisatie moet beklimmen. Je voelt je gefrustreerd als de volgende sport op de ladder al bezet is door een oudere collega en je er niet langs kunt.

Groei in je loopbaan identificeer je dan met een stapje hoger in de hiërarchie. Vaak is dit nog steeds het overheersende denken in organisaties. Bescherm je daartegen en ontwikkel een veel ruimere én bevrijdende kijk op je loopbaan.

Zie je loopbaan als een opeenvolging van levenservaringen rond werken. Een nieuwe functie, een ander project, een andere taak, het meegroeien met een veranderende functie, vrijwilligerswerk; dit maakt allemaal deel uit van je loopbaanavontuur.

Het kan echter zijn dat je je loopbaan helemaal niet als een avontuur beschouwt. Je voelt dat je vastzit in een bepaalde organisatie. Je zou dus wel meer beweging willen hebben, maar er zijn allerlei redenen om juist niet in beweging te komen. Je wilt, na een flink aantal jaren, bijvoorbeeld wel van functie veranderen, maar je durft de stap niet te zetten.

Of je bent ontevreden over je functie-inhoud maar je kunt daarin geen verandering aanbrengen. Wat dan van belang is, is dat je een perspectief vindt om jezelf te blijven motiveren.

Het gevaar zit niet in je ontevredenheid met de situatie; die ontevredenheid kan juist een belangrijke prikkel zijn voor creativiteit en verandering. Het gevaar van ontevredenheid schuilt erin dat het ook kan resulteren in een diepe frustratie en demotivatie. Dat moet je te allen tijde zien te voorkomen, want het zuigt de energie weg die je nodig hebt om überhaupt nog een loopbaanstap in de nabije toekomst te kunnen zetten.

Vraag jezelf daarom af: wat kan ik wél doen binnen deze functie? Kan ik, juist omdat ik in deze organisatie werk, met nieuwe mensen in contact komen die mij wellicht nieuwe energie geven en die mij misschien zelfs verder kunnen helpen?

Wat kan ik doen om regie over mijn leerervaringen te krijgen? Kan ik wellicht een persoonlijk leernetwerk (https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_learning_network) bouwen opdat ik geïnspireerd en lerende kan blijven?

Wat voor nieuwe dingen kan ik in mijn privéleven gaan doen waardoor de situatie op mijn werk ook aangenamer zal zijn?

Wat zijn dagelijkse vragen (http://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3629658/nieuws/becoming_mindful_of_the_beauty_in_your_day_-_anne-sophie_gaspersz.html) die ik mij zou kunnen stellen die maken dat ik op koers blijf. 

Koester je loopbaan.  Het vormt een expressie van wie je bent. 

 

TIP:
Stel jezelf eens de volgende twee vragen over je huidige werk(situatie):

1. Stel dat je volgende maand van je leidinggevende te horen krijgt dat je
functie binnen drie maanden ophoudt te bestaan. Ben je er mentaal op
voorbereid als zo’n gesprek zou komen?

2. Wanneer je volgende maand geen werk meer zou hebben, wie zou je
dan kunnen opbellen? Wie weet er wellicht nieuwe mogelijkheden voor
jou? Werk je momenteel al aan de vorming van zo’n netwerk?

 

© Jeff Gaspersz, 2017

Prof.dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie en business creativiteit verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij spreker (http://www.jeffgaspersz.nl/gastspreker), auteur (http://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-29718/pagina/uitgaves_-_boeken.html) en uitgever (http://www.ideaseedingbooks.com)

 

 

iStock_000009476449Medium-crossroads iStock_000009476449Medium-crossroads