Hoe kunnen managers en ondernemers de kansen van de digitalisering grijpen?

Jeff Gaspersz

Wie voorbereid is ontdekt de digitale kansen - Prof. Dr. Jeff Gaspersz

Op een conferentie sprak ik een manager die zich afvroeg of haar bedrijf wel voldoende was voorbereid op de digitale transformatie. Ze was geïmponeerd door de ontwikkelingen op het gebied van robotisering, 3D printen, big data en de Internet of Things.  

Ik denk dat we allemaal onder de indruk zijn van wat er op het gebied van digitalisering momenteel gaande is en vooral van wat er nog allemaal gaat komen. We horen van de best-practice organisaties die elk aspect van hun business hebben gedigitaliseerd en zo realiseren wat wel Industrie 4.0 wordt genoemd.

Deze bedrijven weten de grote hoeveelheid data uit de verschillende fases in de productieketen zo aan elkaar te verbinden dat er een continue lerend proces en hoge mate van flexibiliteit ontstaat. Zelfs na levering blijft het product nuttige data sturen, waarmee de fabrikant in staat is tot aanpassingen op maat, smart customization, voor die klant. In 2020 zullen naar verwachting 22 tot 25 miljard apparaten data uitwisselen in de Internet of Things. Je hoeft geen groot ondernemer te zijn om daar de business kansen van te vermoeden.

Ook in het industrieel ontwerpen ontstaan door digitalisering grote kansen. Het effect is dat hiermee gemakkelijker en klantgerichter is te ontwerpen. Met geavanceerde simulatie technieken zijn processen of producten al nauwgezet te bestuderen nog voor ze zijn gerealiseerd. Het stelt daarmee in staat tot een hoge flexibiliteit in het ontwerpwerk en een snel reageren op mogelijk nieuwe designwensen van afnemers.

Mentaal duizelig door al deze prachtige ontwikkelingen vraag ik mij af: Hoe kunnen managers en ondernemers deze kansen van de digitalisering grijpen, op maat voor hun eigen organisatie?

Daartoe is het belangrijkste inzicht: De technologie is wel te kopen, maar hoe versterken we het commitment en de mindset in ons bedrijf om digitalisering tot in ons DNA te laten doordringen? Hoe zou bij ons een ondernemingsbrede digitale strategie eruitzien en hoe is het te realiseren? Hoe kunnen we medewerkers die bij ons al 20 jaar hetzelfde werk doen, hiervoor ontvankelijk en veranderingsgericht laten zijn? Welke kansrijke nieuwe producten, diensten en businessmodellen zijn door digitalisering mogelijk geworden? Met wie kunnen we daarbij samenwerken? Kijkt u naar het digitaliseringsproces in uw eigen organisatie met deze mooie kansgerichte vragen in gedachten.  

 

Dit artikel is verschenen bij de special Analyse Industrie (https://issuu.com/europeanmediapartner/docs/analyseindustrie_0318-e-paper), met focus op Industral Design en Healthcare, van European Media Partner (http://europeanmediapartner.com/?lang=nl), dat is verschenen in het Financiële Dagblad van 12 maart 2018

 

 

jeff-digitale kansen jeff-digitale kansen