RVO IDEE: een homerun bij de overheid – René Blok en Daniëlle Hartings

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO (http://www.rvo.nl) ) is een idee systeem van deze tijd. Het heeft de naam RVO idee. De medewerkers van RVO (ruim 4000) kunnen hier op een hele makkelijke en laagdrempelige manier hun idee kwijt. Dit RVO idee mag over elk onderwerp zijn want de slogan is “RVO idee, elk idee is okay”.

Achter dit systeem zit een RVO idee team dat alle RVO ideeën registreert en uitzet voor advies in de organisatie.

In principe kan elke medewerker ook adviseur zijn of materie deskundige. Het idee wordt binnen 2 weken in behandeling genomen. Het RVO idee team zorgt ervoor dat het RVO idee binnen 4 weken is afgehandeld. Sinds de oprichting van RVO idee zijn er bijna 700 ideeën op 4000 medewerkers ingediend. Hiervan wordt ruim 20% toegepast ofwel overgenomen. Dit is een hele goede score. Het werken met thema’s zoals Slimmer Samen Werken en Tijd voor Duurzaamheid helpt met het genereren van ideeën en ook met het verhogen van de bruikbaarheid.

De meeste credits gaan uit naar het RVO idee team wat zeer pro actief is. Het RVO idee team gaat langs de 7 vestigingen van RVO om ideeën op te halen, dit is een actieve manier om ideeën op te halen. De medewerkers van RVO blijken zeer creatief en innovatief en denken graag mee met de organisatie.

Een kleine top 10 leert dat het zeer uiteenlopende ideeën zijn zoals QR codes voor bureaustoelen, passpiegels voor de dames toiletten, business lounge voor ondernemers, elke maand gratis fruit voor het personeel, een heuse spin voor de arbostoelen, oplaadpunten voor electrische fietsen en auto’s, imagoverbetering voor RVO. Het kan niet gek genoeg zijn en wij sluiten helemaal niets uit. Kom maar op met dat RVO idee!

Er wordt veel aan de public relations gedaan zoals blogs op het Intranet, elk 100ste idee wordt gevierd met een taart die wordt uitgereikt op de werkvloer, er zijn duurzame mokken, duurzame pennen en doppers. RVO idee staat er goed op en werkt.

Wanneer een idee wordt toegepast dan krijg je altijd waardering in de vorm van een RVO idee incentive en eeuwige roem. Wat het meeste wordt gewaardeerd is dat de inzenders echt zien dat hun ideeën serieus worden behandeld en dat de goede ideeën worden toegepast. Bij RVO zijn alleen goede en iets minder goede ideeën en wij zullen altijd doorgaan met het zoeken naar thema’s die passen bij RVO idee die ons verder helpen.

 

Voorts nog  10 tips voor het opzetten van een hedendaags Ideesysteem:

1.    Zorg voor support bij het Management zodat er dat het helder is waar het Ideesysteem gepositioneerd zal worden.

2.    Zorg voor Ideamanagers en 1 is geen dus altijd een back up regelen die de vrijheid hebben om de boer op te gaan met Ideeen

3.    Zorgen voor een eigen logo en zichtbaarheid zodat medewerkers het makkelijk kunnen vinden

4.    Zorg voor het simpel indienen van Ideeen zodat de Inzender het 24/7 kwijt kan op een simpele en heldere manier

5.    Zorg voor het werken met thema’s die passen bij het bedrijf. Het werken met thema’s zal de bruikbaarheid verhogen.

6.    Zorg voor spelregels zodat het helder is waar het over gaat en hoe de behandeling van de Ideeen verloopt

7.    Zorg voor een helder beloningssysteem dat past bij de organisatie

8.    Zorg voor de juiste communicatie rondom het Ideeensysteem

9.    Zorg voor het uitreiken van de beloningen/incentives op de werkvloer

10.  Zorg voor het plaatsen van de overgenomen Ideeen op het Intranet en/of Internet

 

René Blok en Daniëlle Hartings zijn beiden lid van het RVO IDEE TEAM.  De andere leden zijn: Esmeralda Achthoven, Patty van den Berg,  Karin Borrebach, Glenn Duijzer en Edwin Kamphuis.

 

 

Pennen RVO idee Pennen RVO idee
Dienstfietsen Den Haag Dienstfietsen Den Haag
100ste idee receptie Den Haag 100ste idee receptie Den Haag
rvo idee 4 rvo idee 4

Reacties
Reactie: (René Albert Blok)
3-6-2022, 16:22
We beginnen deze week met de Hostmanship Idea Sessions

Reactie: (René Albert Blok)
25-5-2022, 18:12
Elk idee is ok en ook in 2022 gaan we gewoon door met ons ideeenverhaal en dat al ruim 42 jaar

Reactie: (Rene Albert Blok)
27-12-2018, 17:06
Jeff, we zijn erg trots op dit Innovatieve en Creatieve jaar en nogmaals veel dank voor jouw hulp Greetz Rene Albert Blok

Reactie: (Peter Hermans)
29-11-2018, 19:00
Beste oud collega, Ik zag op de nieuws brief dat je nog steeds actief bent met ideeën. Heel goed . IK wens je dan ook veel succes

Reactie: (rene albert blok)
24-9-2018, 11:48
Jeff, heel veel dank voor het plaatsen en we hebben veel zin in onze rvo idee actie Tijd voor Duurzaamheid op 9 en 11 oktober in Den Haag en Utrecht, Greetz Rene