Vandaag kan nu eenmaal niet wachten: Hoe focus ik toch op morgen? - Yousri Mandour en Dorien van der Heijden

ingevoerd op 05-12-2018

Instant bevrediging als sta-in-de-weg voor toekomstige waardecreatie 

Wij mensen zijn rare wezens. We praten graag over de toekomst en dromen over zaken die we later willen oppakken, maar in de praktijk houden we ons het liefst bezig met dingen die ons direct voordeel opleveren. Ook al gaat dit ten koste van onze mooi gedroomde toekomst. Een fenomeen dat uit tal van onderzoeken naar voren komt en we ook allemaal herkennen. Instant bevrediging en leven in het hier en nu, dat kenmerkt mensen én dus ook organisaties. Organisaties maken plannen voor de toekomst, visies en vergezichten en handelen vervolgens vooral in het hier en nu. 

Iedereen begrijpt dat het belangrijk is om met morgen bezig te zijn. Morgen besluiten klanten of ze klant blijven of ze kiezen voor onze organisatie, morgen moeten we leveren wat we vandaag beloven. En dan heb je ook nog overmorgen of mooier gezegd ‘the day after tomorrow’, de toekomst waar een organisatie echt een verandering kan realiseren, weg van de concurrentie, waar het kan dromen over een blauwe oceaan. 

Peter Hinssen presenteert in zijn boek ‘The day after tomorrow’ een aansprekend model, waarvan de kern is dat organisaties hun aandacht, budget, middelen etc moeten verdelen over drie emmers: vandaag, morgen en overmorgen. Met vandaag doelt Hinssen op wat nú belangrijk is – dus de 134 mailtjes in je inbox die je op een reguliere maandagochtend aantreft. Morgen heeft betrekking op een horizon van 12 maanden, zeg maar de volgende begrotingscyclus. En overmorgen gaat over alles wat daarna gebeurt. 

Veel mensen zeggen dat een ideale verdeling over deze drie emmers 70% – 20% – 10% is. Dat klinkt fantastisch, 10% van alle tijd en resources inzetten om ook in de toekomst succesvol te zijn. Hoe anders is de werkelijkheid. Net zoals in ons privéleven instant bevrediging en leven in het hier en nu domineren, is dat binnen organisaties exact hetzelfde. 

Lees verder (https://www.jeffgaspersz.nl/dl-23740-1-85419/download/vandaag_kan_nu_eenmaal_niet_wachten_-_mandour__van_der_heijden.PDF)

ICSB-Yousri-Mandour ICSB-Yousri-Mandour
Dorien-vander-Heijden Dorien-vander-Heijden