Creëer je beste jaar ooit! - prof.dr. Jeff Gaspersz

7 praktische tips

There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle - Albert Einstein

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Doorgaans zeggen we elkaar begin januari: mijn beste wensen. Echter aan wensen alleen hebben we nog niets. We moeten die wensen, verlangens en dromen ook creëren.  In dit korte artikel geef ik 7 tips om een kansrijk 2020 te creëren.

Tip 1: Reflecteer over 2019

Heb je ook het gevoel dat het afgelopen jaar voorbij is gevlogen? Er zijn theorieën dat dit gevoel van het sneller gaan van de tijd ons vooral op gevorderde leeftijd bekruipt. Echter ik hoor ook twintigers opmerken dat de tijd zo snel gaat.

Hoe het ook zij, het afgelopen jaar waren wel 12 maanden uit ons leven. En we hebben er maar een beperkte voorraad van. Dus er is alle reden om even stil te staan bij wat 2019 ons heeft gebracht. Wat we hebben ervaren, wat we hebben gecreëerd, wat is gelukt en wat nog niet is gelukt.

Voor sommigen zal het een bewogen jaar zijn geweest, waar terugdenken niet gemakkelijk zal zijn. Toch kan een reflectie daarover, en wellicht het inbrengen van andere perspectieven, helend zijn. In 2019 is mijn moeder overleden en een goede vriend (https://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3750111/nieuws/in_memoriam_paul_de_blot.html?page=0). In beide gevallen heb ik terugkijkend en beschouwend de levenslessen geformuleerd die zij mij en anderen gaven en die ik in mijn eigen leven in de praktijk kan brengen. 

Dus reserveer er tijd voor om de vraag te beantwoorden: Hoe heb ik 2019 ervaren? Wat waren de hoogtepunten, de dieptepunten, de niet uitgekomen verwachtingen, de momenten van inzicht en groei? Wat betekenen die antwoorden voor hoe ik 2020 inga en wat ik in dit jaar anders wil doen?

Tip 2: Stel dagelijkse vragen.

Als we het toch over vragen stellen hebben. Er gaat een bijzondere kracht uit van het stellen van dagelijkse vragen. Stel dat je aan het einde van de dag de vraag zou stellen: Wat gaf mij vandaag energie? En je doet dat elke dag. Wat er dan gebeurt is dat je na verloop van tijd opmerkzamer wordt voor wat je energie geeft en wat je energie bij je vandaan trekt. Dat is zeer waardevolle zelfkennis, wat ervoor kan zorgen dat je andere keuzes gaat maken.

Ik stel mijzelf aan het einde van de dag drie vragen: Wat waren de momenten van geven, van groeien en van genieten. Het resultaat van deze gewoonte is dat ik die momenten ook steeds meer ga herkennen, in alle turbulentie van de dag. Het is hetzelfde effect als wanneer je een auto koopt en vervolgens precies dezelfde auto’s gaat opmerken. Alles wat je aandacht geeft, groeit in je waarneming. En omdat ik in mijn dag die parels van het geven, groeien en genieten ontdek, voedt dat mijn voldoening en draagt bij aan een intenser leven. Dus vind je eigen betekenisvolle dagelijkse vragen. Al was het maar één vraag die je elke dag wilt stellen Schrijf de antwoorden op en lees ze af en toe terug. Je ontdekt dan in je antwoorden wat voor jou betekenisvolle momenten waren. Hou dit dagelijkse ritueel een periode vol. Het werkt.

Tip 3: Draag altijd een ideeënboekje bij je

Hou in 2020 altijd een boekje bij de hand om snel je ideeën in op te schrijven. Elke kunstenaar kan je vertellen hoe belangrijk dat is, want je weet nooit wanneer een idee komt. En zo’n idee is net als een vogel, Je kijkt even de andere kant op en de vogel vliegt weer verder. Terwijl het idee wellicht een grote positieve impact had kunnen hebben op je werk, je loopbaan, je leven.

J.K. Rowling kreeg zo maar uit het niets een idee over een jongetje dat naar een toverschool gaat, toen ze in de trein zat van Manchester naar Londen. Ze noteerde het en het luidde haar loopbaan in als schrijfster,  die in de jaren erna met haar Harry Potter boeken een half miljard lezers een plezier heeft gedaan. Stel nu dat J.K. Rowling het idee niet had opgeschreven in die trein. Dan was het haar wellicht ontschoten en nooit meer teruggekomen.

Ideeën borrelen op uit ons onbewuste. Als er een mooi idee in je gedachten opkomt, en vaak weten we wel wanneer of waar daarop de kans het grootst is (bv. voor het slapen gaan, tijdens sport enz.) noteer die dan gelijk in een boekje, spreek het in op je smartphone of schrijf het desnoods op een servetje. Maar vang het. Ontvang het, als een geschenk van je geest. 

Tip 4: Trek toevallige kansen aan

Neurowetenschapper Gregory Berns schrijft in zijn boek Iconoclast, a Neuroscientist Reveals How to Think Differently: ‘Om anders te denken en nieuwe kansen te kunnen ontdekken moet je je brein permanent voeden met nieuwe kennis, nieuwe activiteiten, nieuwe ervaringen.’ Daardoor blijf je scherp en alert en vraag je jezelf af hoe die nieuwe inzichten je kunnen helpen je doelen te bereiken.

Je kunt zulke nieuwe indrukken opdoen door het bezoeken van seminars, beurzen en kennisbijeenkomsten. Bezoek er ook eens een paar die niet in de kern liggen van je belangstelling. Je doorbreekt daarmee je bewust vertrouwde keuzes en patronen en kunt komen tot nieuwe inspiratie en kansen. 

Lees andere boeken en tijdschriften dan in je vertrouwde genre. Voer diepere gesprekken (https://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3302635/nieuws/ontmoetend_leven_-_prof_dr_jeff_gaspersz.html?page=0) met mensen die niet behoren tot je vrienden- of kennissenkring.

Ze noemen dit ”serendipity engineering.” Serendipiteit staat voor iets waardevol ontdekken, terwijl je er niet naar op zoek was. Engineering betekent in dit geval: Je bewust brengen in omgeving of situaties waarbij je het kansrijke toeval een beetje helpt om naar je toe te komen.

Tip 5: Schrijf op wat je eind 2020 bereikt wil hebben

In het beroemde boek van Stephen Covey: The 7 Habits of Highly Effective People, is een van de ‘habits’: begin met het einde voor ogen. (‘begin with the end in mind’). Covey vraagt je het moment voor te stellen van je eigen begrafenisdienst. Wat zou je willen dat je partner, je vrienden, je collega’s dan over je zeggen? Wanneer je dat geformuleerd hebt, weet je vervolgens welke keuzes je moet maken om ook die persoon te worden, die je wilt zijn. 

Een kleinere variant van deze oefening is in je verbeelding te gaan naar het einde van dit jaar. Het is de kerstvakantie 2020 en je maakt voor jezelf de balans op. Hoe ziet je je werk, je loopbaan, je relaties, je leven in de verscheidenheid van rollen, er anders uit dan in december 2019?  Welke persoonlijke ontwikkeling heb je meegemaakt? Welke andere keuzes heb je gemaakt? Welke doelen zijn bereikt? Wanneer je dat weet, dan besef je: Ik heb nog 12 maanden om deze doelen, dromen en verlangens te realiseren. Dus laat ik in januari daarvoor de eerste stappen zetten. 

Tip 6: Begin iets nieuws

De Griekse staatsman en filosoof Demosthenes (384 - 322 v.Chr.) stelde: Kleine initiatieven kunnen leiden tot grote gebeurtenissen. Dat inzicht nodigt ons uit om in 2020 iets nieuws te beginnen, hoe klein ook. Het kan het volgen van een cursus of opleiding zijn, die je altijd graag had willen doen, maar steeds uitgesteld hebt. Het kan het je aanleren van een nieuwe gewoonte zijn.  Of, wat drastischer, een nieuwe baan te zoeken binnen of buiten je eigen organisatie. En misschien wel, vanuit een hartsverlangen, helemaal geen baan meer te willen, maar een eigen onderneming te starten. 

Het leven is bedoeld om te experimenteren. Hoe meer we experimenteren, hoe meer we onszelf ontdekken. En bedenk: Terugkijkend hebben we vaker spijt van de dingen die we niet hebben gedaan, dan die we wel hebben gedaan. Dus laat 2020 het jaar zijn van de nieuwe activiteiten.

Tip 7: Laat je creatie energie stromen

Om kansen te ontdekken en vooral om ze te realiseren heb je energie nodig. Echter we hebben allemaal weleens last van het gevoel: Het leven lijkt een grote routine, en sleur. Of er zijn zoveel taken en to do’s die je nog moet doen, of problemen die opgelost moeten worden, dat de moed je bij voorbaat al in de schoenen zakt en daarmee je energie wegvloeit. Of je voelt je gefrustreerd dat je een bepaald doel maar nog niet bereikt hebt.

Wat we dan nodig hebben is nieuwe energie. Niet de energie die we voelen na een goede nachtrust, maar creatie energie. De energie om de dingen krachtdadig aan te pakken, de levensenergie. 

In China noemen ze deze bijzondere energievorm Qi of chi, In Japan ki, en in India prana (en gerelateerd daaraan kundalini). Vanuit die eeuwenoude spirituele tradities is een gevoel van geluk geduid als niet anders dan het vrij stromen van de levensenergie in je. Er zijn daarvoor in Oosten vormen van meditatie, yoga en beweging (denk aan Tai Chi) ontwikkeld om energieblokkades op te heffen en weer de vitale energie te laten stromen. Ook acupunctuur heeft dat doel. 

Echter wat werkt voor jezelf om je stromend te voelen, is alleen te ontdekken door zelfwaarneming. Ik verwonder mij altijd wat het effect op mijn energie is intensief sporten, zoals running. Maar ook van wandelingen in de natuur. Erna voel ik mij vitaler en kan de uitdagingen weer aan. Op de dagen dat ik een presentatie moet geven weet ik van mijzelf dat ik alleen vruchten moet eten, wil ik op podium mijzelf krachtig en alert te voelen. 

Kortom: vind zelf uit hoe je ervoor kan zorgen dat je weer kan beschikken over die stromende energie waardoor je de zin krijgt om de dag, de week, het jaar te creëren. Jouw beste jaar ooit.

Ik wens je daarbij veel succes, vreugde en voldoening! 

Jeff Gaspersz, januari 2020

 

Prof.dr. Jeff Gaspersz, is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Daarvoor was hij verbonden aan de Erasmus Universiteit en aan KPMG. Hij is een veelgevraagd spreker (https://www.jeffgaspersz.nl/pg-23740-7-76606/pagina/feedback.html) over innovatie en creativiteit op conferenties, seminars en masterclasses.

Zijn boeken (https://www.jeffgaspersz.nl/nw-23740-7-3676247/nieuws/zo_ontdek_je_kansen_voor_innovatie.html?page=0) gaan over hoe je als organisatie, team, professional of ondernemer innovatiekracht ontwikkelt om steeds opnieuw kansen te ontdekken en te benutten. In zijn eigen uitgeverij (http://www.ideaseedingbooks.nl/pg-29124-7-91041/pagina/categorie_-_spiritualiteit.html) geeft hij onder meer boeken uit over meditatie, levensenergie en ontspanning.

De diepgevoelde intentie van Jeff is om met zijn boeken, blogs, masterclasses en keynotes over innovatie en creativiteit, mensen te inspireren tot een zoektocht naar hun eigen essentie, creatiekracht en talenten. Opdat ze daarmee hun doelen, dromen en verlangens kunnen realiseren, en hun problemen beter kunnen oplossen op het persoonlijk niveau, het niveau van het team en de organisatie, en op het niveau van landen en de wereld. 

Met zijn periodieke gratis ideebrief (http://www.ideebrief.nl) met ideeën en inzichten over innovatie en creativiteit bereikt hij momenteel 4400 managers, professionals en ondernemers.  

 

Photocredit: Image by Gerd Altmann on Pixabay

new-years-day-4731207_1920 new-years-day-4731207_1920

Reacties
Reactie: (Prof. dr. Gabriël Anthonio)
19-1-2020, 22:59
Dank Jeff, Mooie tips om in januari mee te starten. goede vragen om de dag mee af te sluiten! Gabriël

Reactie: (Jeff Gaspersz)
11-1-2020, 13:10
Dank voor je feedback Johan, het was een genoegen de blog te mogen schrijven. Hartelijke groet, Jeff

Reactie: (Johan Remmers)
10-1-2020, 08:46
wederom een genot je tips en inkijkjes het leven en werken mooier te maken te mogen lezen Jeff. Naast de inspiratie brengt het ook energie en een open blik naar de oude- en nieuwe horizon. Dank wederom.